Koronaékszer-másolatok

Elsőként a csopaki Mária-szobrot gazdagította egy kisméretű, aranyozott ezüstből készült koronával Rónai Attila kaposvári ötvösmester, majd 2008-ban a koronaőrség kérésére elkészítette a Szent Korona méretarányos másolatát. Tavaly augusztus 20-ra már kikerült a műhelyéből a koronázási jogar és az aranyalma hasonmása is. A koronaékszerek hitelesebb másolatát pünkösdhétfőig a marcali plébánián láthatjuk.

2011. 06. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tiszteli a mesterségbeli tudást, a mesterműveket, mint mondja: ez készteti arra, hogy hozzányúljon régi darabokhoz. A koronázási ékszerek másolatának elkészítésére sem „lánglelkű hazafiaskodás” késztette, hanem eleink precíz munkájának tisztelete. Rónai Attila kaposvári ötvös elsőként a csopaki Mária-szobrot tette teljessé egy kisméretű aranyozott ezüstből készült koronával, majd 2007-ben a koronaőrség kérésére hozzáfogott egy „reprezentatív célú” koronamásolat elkészítéséhez.
– Csaknem egy évig dolgoztam rajta, ráköltöttem több millió forintot, ennek ellenére két és fél milliót kértem volna érte, de a válság állítólag elvitte a megrendelő pénzét, így szekrénybe került a koronamásolat – mondja keserűen az ötvösmester.
Szent István király múlt évi névünnepére már a koronázási jogar- és az országalma-másolat is odakerült a korona mellé. A „trükkös munkát” igénylő jogarhoz háromnegyed év kellett, az aranyalmához csaknem négy hónap.
A szemet-lelket gyönyörködtető koronázásiékszer-másolatokra most a marcaliak és a pünkösdig tartó kiállítás hírére a környékbeli településekről oda érkezők is rácsodálkozhatnak. Kiss Iván, marcali esperes plébánosa a múlt vasárnapi szentmisén arról beszélt, a Szent Korona Tanács döntésén múlik, „útra kel-e” vándorkiállításként az ékszeregyüttes, és hogy állami ünnepeinken helyettesítheti-e a valódit. – Kellő anyagi, biztonsági garanciavállalással bárhova eljuthatnak az ékszermásolatok. Semmi akadálya, hogy „kiszabaduljanak a szekrényéből”, és vándorkiállításként bárhol bemutassák – mondja az aranykezűnek nevezett ötvösmester.
Rónai Attila most az 1799-ben fellelt és Bécsben őrzött, huszonhárom aranyedényből, -korsóból, ivócsanakból, -pohárkából és -kehelyből álló nagyszentmiklósi kincsegyüttes néhány darabjának hiteles másolatán dolgozik. Nem titkolta, ez privát megrendelésre készül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.