Kutyamentes Balaton-part?

Egészséges környezetet biztosítanának a balatoni önkormányzatok a nyaralóknak, ezért egyes településeken nemcsak a kijelölt fürdőhelyeken, hanem a közvetlen vízparti területeken is tiltanák a kutyasétáltatást. Zamárdi nemcsak a dohányzókat, hanem a kutyásokat is kitiltaná három kilométer hosszú szabad strandjáról, Siófok pedig a gyakran előforduló kutyafürdetésnek is véget vetne.

2011. 06. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos hazai és külföldi turista érkezik hobbiállattal, elsősorban kutyával a Balatonra. Tavaszszal és ősszel kiváltképp gyakori, de nyáron is előfordul: közvetlenül a vízparton sétáltatják a házi kedvencet, anélkül, hogy összegyűjtenék a hátrahagyott ürülékét. Időnként a fizetős strandokra is becsempésznek egy-egy apró állatot, a siófoki nagy strand bejáratánál a múlt évben egy vadászgörénnyel érkező családot kellett „feltartóztatni”.
Zamárdiban – ahol, mint megírtuk, szigorú rendelettel tiltanák ki a dohányzókat a három kilométer hosszú szabad strandról, 2007 óta érvényes a közvetlen vízparti kutyasétáltatás tilalma. Mint az üdülőhely jegyzőjétől megtudtuk, már idén is róttak ki helyszíni bírságot azokra, akik nem gondoskodtak a kutyapiszok összegyűjtéséről.
Siófok állattartási rendelete arra is kitér, hogy tilos kutyát engedni a Balatonba, és mint megtudtuk, Füreden is szigorú önkormányzati előírás tiltja a vízpart közvetlen közelében történő ebsétáltatást. A strandok bejáratánál pedig éberen figyelik, nem visznek-e be a fürdőhelyre apró állatokat.
Keszthelyen úgy vélik, a vízpart közvetlen közelére vonatkozó tiltásnak csak akkor van értelme, ha van, aki eljár a rendeleti előírás megszegőivel szemben. A nyugat-balatoni üdülőhelynek mindössze két közterületi felügyelője van, így mint a városgazdálkodási cég egyik munkatársa elmondta: nincs, aki érvényt szerezhetne a kutyák mozgását korlátozó rendelkezésnek.
Egy, a lapunknak névtelenül nyilatkozó higiénikus szakorvos szerint az rendjén van, hogy az önkormányzatok a kijelölt fürdőhelyekről kitiltják a kutyákat, ám a szigorítás kiterjesztése más vízparti területekre nem biztos, hogy eredményt hoz. Hasonlóan vélekedik a strandi dohányzás tiltásáról, amely adott esetben az üdülővendégek személyiségi jogait is sértheti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.