Ma kezdődik a balatoni szúnyogirtás

2011. 06. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csípőszúnyogból aránylag kevés van a Balatonnál, a lárvatenyészhelyek a száraz időjárás következtében többnyire még üresek, de az árvaszúnyogok – amelyek korábban a nyár vége felé kezdték bosszantani a nyaralóházak vagy a vendéglők teraszán üldögélőket – most rajokban támadnak. Negyvenötmillió forintot ad a Magyar Turizmus Zrt., és ugyanennyit vállalnak a balatoni települések a ma kezdődő szúnyogirtás költségeiből, így a 41 tóparti üdülőhelyen kívül Aszófő, Zalakaros és Hévíz térségében is megjelenik majd a rovarölő vegyszert szállító repülőgép.
– Az idén három biológiai és hét kémiai beavatkozásra futja a szúnyogirtást összefogó Balatoni Szövetségnek, és ezzel 1700 hektár vizes, pocsolyás területet biológiai, 5700-at pedig kémiai beavatkozással lehet szúnyogmentessé tenni – ismertette az akció részleteit Lázár János, a tóparti önkormányzatokat összefogó szervezet titkára.
A korábbi, tavaszonként csapadékosabb években biológiai beavatkozással kezdődött a vérszívók elleni küzdelem. A repülőgépről apró golyócskákban lehulló méreg nemcsak a nyílt vízi, hanem a tocsogókban megbúvó lárvákat is elpusztította. Most még kevés a lárva a tó körüli pocsolyákban, de az árvaszúnyogok sötétedés után már rajokban támadnak.
– A polgármesterek kényszerítették ki, hogy kémiai beavatkozással kezdjünk, mert azzal érveltek – és ezt el kell fogadni –, hogy esténként elviselhetetlen a szúnyoginvázió a települések vízparti területein – mondta Lázár János. – Ma tehát árvaszúnyog-irtással kezdődik az idei beavatkozás-sorozat
Kétségtelenül sok bosszúságot okoznak az árvaszúnyogok, de tudni kell: ez a rovar a vízi élővilág része. Lárvái az üledékben található szerves törmelékkel, algákkal táplálkoznak, így elősegítik a víz megtisztulását a bele kerülő szennyeződéstől – érvelnek a biológusok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.