Magyar pillérek

Balogh Roland
2011. 06. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három fő csapásiránya van a magyar diplomáciának a Nyugat-Balkánon, így Szerbia esetében is – mondta lapunknak Szilágyi Imre. A Magyar Külügyi Intézet (MKI) főmunkatársa szerint ezek a térségi konfliktusoktól mentes biztonságpolitikára, az euroatlanti integrációra, a jó szomszédi viszonyra, az adott országban élő magyarság helyzetére, annak szükséges javítására, illetve a versenyképes magyar vállalatok befektetéseire összpontosítanak.
A szakértő úgy véli, Szerbia EU-integrációjának, az ezzel kapcsolatos uniós követelményrendszernek köszönhetően az elmúlt időszakban javult a délvidéki magyarság helyzete. Jó példa erre a Vajdasági Autonóm Tartomány kialakítása, ahol a magyarok kulturális autonómiával bírnak, a Magyar Nemzeti Tanács tagjait pedig maguk választhatják. A gazdasági érdekekről szólva Szilágyi Imre megjegyezte, a magyar cél alapvetően az, hogy befektetőként, termelővállalatok szintjén, illetve a pénzügyi szektorban jelen legyünk a térségben. Például a Mol vagy azt OTP révén. Ezt a magyar célt a szerb politikusok sem kérdőjelezték még meg – mondta az MKI főmunkatársa. Szerbia uniós integrációjáról szólva megjegyezte, Ratko Mladics kiadatásával Belgrád egy brüsszeli alapfeltételt teljesített, ám a csatlakozási tárgyalások megkezdéséig még olyan kérdéseket is rendeznie kell, mint az egykori egyházi és egyéb javak visszaadása, valamint eredményeket várnak a Pristinával megkezdett tárgyalásoktól is. Szilágyi Imre szerint a kétoldalú magyar– szerb kapcsolatokra ugyanakkor nincs hatással, hogy Budapest korábban elismerte Koszovó függetlenségét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.