Megerősítik a polgárőrséget

A közbiztonság erősítéséhez nincs szükség törvénytelenül működő civil erőkre – hangzott el az Országos Polgárőrszövetség és a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége országos tanácskozásán. A résztvevők arról is döntöttek, hogy az összes településen kezdeményezik polgárőrség létrehozását.

Swendt Pál
2011. 06. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ország minden településén létre kell hozni a törvényes feltételek mellett működő polgárőrséget, a közbiztonság erősítéséhez, a bűnmegelőzéshez pedig nincs szükség politikai viharokat kavaró szabadcsapatokra – egyebek mellett ezt hangsúlyozták az Országos Polgárőrszövetség (OPSZ) és a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége szombati közös konferenciáján a majd kilencvenezer tagot számláló civil szervezetet, valamint a kormányt és a parlamentet képviselő előadók. A tanácskozás résztvevői egyhangúlag döntöttek a további terjeszkedésről, arról, hogy a jelenleg 2154 egyesületet és 21 polgárőrszövetséget tömörítő szervezet megjelenjen az ország ezer olyan pontján is, ahol még nem működik polgárőrség.
Túrós András, az OPSZ elnöke úgy fogalmazott: meg kell akadályozni, hogy a településeken az említett szabadcsapatok felbukkanjanak, a szövetségnek pedig a törvény előírása szerint még szorosabb kapcsolatot kell ápolnia a helyhatóságokkal. Emellett megújítandó a rendőrséggel kötött együttműködési megállapodás.
A nyugalmazott rendőr tábornok a „polgárőrmentes települések” mellett három csoportba sorolta az önkormányzatokat. Ezerre tehető azon települések száma, ahol szervezik, támogatják a polgárőr-egyesületeket, illetve vezető tisztségviselők is tagjai a helyi szervezeteknek. Adataik alapján hétszáz önkormányzat tartozik abba a körbe, ahol segítik, anyagilag azonban nem tudják támogatni az egyesületeket, és százötven olyan helyhatóság is van, ahol tudomást sem vesznek az ott működő polgárőrségekről.
Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere, a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke szerint a polgárőrséget morálisan is meg kell erősíteni, mert nem tartható, hogy az OPSZ húszéves fennállása alatt kivívott bizalom megrendüljön, az emberek pedig összekeverjék a politikai vihart kavaró szervezetek és a polgárőr-egyesületek tevékenységét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.