Nehezen gyógyuló sebek

Somogyi Mátyás
2011. 06. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még ma, hosszú évtizedek múltán is felkavarhatja a túlélők és az emlékezők érzelmeit a nácizmus és a kommunizmus időszakában elkövetett bűnökkel való nyílt szembenézés, és a történelmi önvizsgálat kérdése gyakran a napi politika eszközévé válhat. Tapasztalható ez akkor is, amikor az európai fejlődés trendje az egykori ellenfelek közti megbékélés, a múlttal való őszinte szembesülés irányába mutat.
A közszolgálati Cseh Televízió (CT) történelem-népszerűsítő műhelyei a csehek náciellenes küzdelmei és áldozatai emlékének ébrentartása mellett az utóbbi időben több dokumentumfilmet is műsorra tűztek, amely a háború után Csehszlovákiából elűzött mintegy hárommilliós szudétanémetséget ért sérelmek részleteit tárja fel. A tévénézők először szembesültek azzal, hogy a háború utáni hónapokban, tehát már a béke idején a csehek emberiség elleni bűncselekményeket követtek el a szudétanémet polgári lakosság ellen. A dokumentumokban német és cseh szemtanúk vallomásai alapján feltárt tömegsírok, de egy-egy esetben az áldozatok emlékére később felállított, majd ledöntött és megrongált keresztek is illusztrálják a kegyetlen eseményeket.
Az egykori antifasisztákat tömörítő Cseh Szabadságharcosok Szövetsége a napokban nyilatkozatban tiltakozott a közszolgálati tévé általi „tudatos történelemhamisítás ellen”. Úgy látják, hogy a háború utáni időszakot a televízió szinte kizárólag a szudétanémetek szenvedéseinek időszakaként ecseteli, sérelmezik, hogy a riportsorozatok főszereplői nem a cseh szabadságharcosok, hanem a Hitler szolgálatába álló szudétanémetek.
Egyes történészek védelmükbe vették a CT-t. Oldrich Tuma szerint ezek a műsorok nem ártanak, sőt elősegítik a csehek lelki megtisztulását. Tudni kell ugyanis – mondja Tuma –, hogy a múltban a csehek sem voltak mindig hősök. Vladimír Kucera, a történelmi műsorok egyik munkatársa elmondta, hogy sokakat váratlanul ért a háború utáni bűntettek feltárása. Meggyőződése, hogy nemcsak Lidice és a nácik gaztettei, de az ártatlan szudétanémet polgári személyeket kivégző, önjelölt nemzeti bosszúállók bűncselekményei is részei a cseh történelemnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.