Nyári–őszi nagyüzem a Házban

Négynapos üléssel kezdi meg nyári rendkívüli ülésszakát hétfőn az Országgyűlés. A július 11-én kezdődő szünetig 21 törvényjavaslatról szavazhatnak a képviselők, míg őszre több mint hatvan előterjesztés szerepel a kormány törvényalkotási programjában.

Szilágyi Richárd
2011. 06. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még a nyári szünet előtt szavaznia kell a Háznak többek között a közlekedési, az egészségügyi, a gazdasági, az agrár- és környezetvédelmi tárgyú törvényjavaslatokról – tudatta a házbizottság tegnapi tanácsozását követően Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke. A köztársasági elnök jogállásáról rendelkező, valamint a honvédelmet érintő indítványokról szintén döntenek a honatyák. A kormány jelezte, hogy még a héten benyújtja az alapvető jogok biztosáról szóló javaslatát, illetve az információs önrendelkezési jogról és az információs szabadságról szóló indítványát. Ezekről a tervek szerint már a jövő héten tárgyalnak is a képviselők.
A hétfői plenáris ülés kezdete előtt összeül az Alkotmánybíróság elnökét és tagjait jelölő parlamenti eseti bizottság is, amely a napirend szerint döntést hoz a testület öt új tagjának jelöléséről. A kormány-pártok kedden nevezték meg jelöltjeiket. Az ellenzéki pártok közül az MSZP és az LMP egyelőre nem nevezett meg senkit, a Jobbik pedig nem állít önálló alkotmánybíró-jelöltet, mivel „előre lefutott kutyakomédiának” tartja a jelölést.
Tegnap az is kiderült, hogy az őszi ülésszakra 63 előterjesztés szerepel a kormány törvényalkotási programjában. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a házelnöknek címzett tájékoztatása szerint a kabinet szeptemberben fogadtatná el többek között a népszavazás kezdeményezéséről, illetve a szakmai kamarákról szóló törvényjavaslatot. Októberben dönthet az Országgyűlés egyebek mellett a közoktatási rendszer újraszabályozására vonatkozó kerettörvényről vagy a kormányzati szervezetalakítással összefüggő törvénymódosításokról. Az egyes büntető tárgyú törvények módosításáról, a munka törvénykönyvéről szóló javaslatokról, a választási rendszerről és az igazságügyi szervezet átalakításával kapcsolatos törvénymódosításokról szintén ebben a hónapban szavazhatnak majd a képviselők.
Novemberre marad a helyi önkormányzatokról szóló előterjesztés és az egészségügyi törvények módosítása, és ebben a hónapban fogadhatja el a Ház a 2012. január elsején hatályba lépő alaptörvénynyel összefüggő átmeneti rendelkezések megalkotásáról szóló, illetve az alaptörvénnyel összefüggő egyes jogszabályok módosításáról szóló törvényjavaslatot is.

Nem lesz érvényességi küszöb? Kósa Lajos megszüntetné az országgyűlési képviselők időközi választása esetében az érvényességi korlátot. A Fidesz ügyvezető alelnöke ezzel kapcsolatos indítványát tegnap terjesztette be az Országgyűlésnek. Indoklásában azt írta, hogy a gyakorlati tapasztalatok szerint az érvényességi küszöb alkalmazása újabb választási forduló tartását, illetve újabb időközi választás kitűzését eredményezheti, ami sok esetben úgy járhat jelentős többletköltséggel, hogy közben a mandátum betöltésére sem kerül sor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.