Ombudsmani intelmek

Átfogó vizsgálatot indít az oktatási jogok biztosa az egyiskolás települések oktatási intézményeinek egyházi fenntartásba kerülése kapcsán – tudta meg lapunk. Aáry-Tamás Lajos szerint jogilag aggályos, hogy a település egyetlen iskolája egyházi fenntartásba kerüljön, mert minden gyereknek meg kell adni a világnézetileg semleges oktatás lehetőségét.

2011. 06. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés tavalyi törvénymódosítása megkönnyítette, hogy az anyagilag nehéz helyzetbe került önkormányzatok egyházi fenntartásba adják iskoláikat. Ennek köszönhetően számos falusi iskola menekülhet meg a kényszerű bezárástól. Bár az iskolák megmentése társadalmi érdek, bizonyos esetekben mégis jogi aggályok merülhetnek fel a kistelepülési iskolák egyházi fenntartásba kerülése kapcsán.
Az oktatási jogok biztosa több önkormányzati iskola egyházi átvétele ügyében is vizsgálódik. Jogilag aggályos az egyiskolás települések oktatási intézményeinek egyházi fenntartásba kerülése lehet. – Az egyiskolás települések iskoláinak egyházi átvétele kapcsán átfogó vizsgálatot indítok, a helyzet ugyanis szerintem jogilag aggályos – jelentette ki Aáry-Tamás Lajos. Kifejtette: minden tanuló alapvető joga, hogy világnézetileg semleges nevelésben részesüljön, ez a jog pedig sérülhet, ha egy településen csak egyházi oktatási intézmény működik, önkormányzati nem. Aáry-Tamás Lajos az iskolák megmaradásához például olyan megoldási formát tudna elképzelni, ahol az egyház az önkormányzattal közösen működteti az intézményt, és az iskola megteremtené a világnézetileg semleges nevelés lehetőségét is azoknak a gyerekeknek, akik ezt kérik. Leszögezte: a többiskolás települések esetében nem merül fel jogi aggály az egyházi átvétel kapcsán. A biztoshoz érkezett olyan megkeresés, amelyben a szülők azt sérelmezik, hogy a korábbi önkormányzati iskolát valamelyik egyház veszi át, márpedig ők továbbra sem akarják hittanórára járatni a gyermeküket. Ezekben az esetekben azonban legfeljebb érdeksérelemről van szó, jogsértésről nincs. Ha az egyik iskola egyházi fenntartásba kerül, az önkormányzatoknak kötelességük biztosítani, hogy azok a tanulók, akik ezt kérik, a település egy másik iskolájába kerülhessenek át, ahol világnézetileg semleges nevelést kapnak.
Az iskolabezárásokról az ombudsman kijelentette: egyelőre nem merült fel jogsértés gyanúja egyik esetben sem, a szabad iskolaválasztás ugyanis nem azt jelenti, hogy egy gyereknek ugyanabban az iskolában vagy épületben kell befejeznie a tanulmányait, ahol elkezdte. Az önkormányzatoknak joguk van az oktatási intézményeik átszervezéséhez, illetve bezárásához, az eljárási szabályokat pedig az évek során megtanulták betartani. Az iskolabezárások kapcsán természetesen felmerülhetnek komoly érdeksérelmek, és szakmailag megalapozatlan döntések is születhetnek, de ezek nem jelentenek jogsértést – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.