Régi-új olvasmányok a polcokon

Mostanra összeállt azoknak a köteteknek a listája, amelyeket a csütörtökön kezdődő, 82. Ünnepi Könyvhétre szánnak a kiadók. A kínálatban ismét lesznek visszatérő klasszikusok a népszerű Máraitól a szinte elfelejtett Kosáryné Réz Loláig, de Weöres Sándor eddig kötetben meg nem jelent munkái is olvashatóvá válnak.

R. Kiss Kornélia
2011. 06. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jókai Anna életműsorozatának immár az ötödik kötete jelenik majd meg a könyvhétre: az Írók Alapítványa és a Széphalom Könyvműhely közös kiadásában piacra kerülő könyv az írónő két, hetvenes évekbeli regényét tartalmazza. A feladat a női szerepválasztás problémáját járja körül – hősei között a lázadó feministától a női önfeladás szobráig mindenféle asszonyszemély előfordul.
A maga korában egyébként hasonló kérdésekre kereste a választ Kosáryné Réz Lola is, akinek az életművét az utóbbi években kezdik újra felfedezni. Ezúttal a Kráter Műhely égisze alatt lát napvilágot a Különös ismertetőjele nincs és a Porszem a napsugárban. Ezzel egy Kosáryné Réz Lola-regénytárat indított útjára a Kráter. A sorozat első két darabja az írónőre jellemző módon asszonyi sorsokon keresztül tart tükröt az 1930-as évek Magyarországa elé.
A Helikon Kiadó is a régiek felé fordul: pár hónappal ezelőtt a színpadi műveit adták ki, most pedig a prózai írásait gyűjtik egybe Weöres Sándornak, a teljesség igénye nélkül, de mindenképp érdekes, hogy nagyrészt kötetben eddig meg nem jelent írásokról van szó. A novellák és a tanulmányok mellett a kiállításmegnyitók, újságcikkek, jegyzetek tükörcserepeiből rajzolódik ki a költő emberi-közéleti portréja. A Helikon egyebek mellett megjelenteti még Márai Sándor naplójának 1957–58-as írásokat tartalmazó kötetét is. A teljes naplósorozat azért indult, mert a naplók eddigi magyar kiadása korántsem teljes – a köteteket vagy maga az író, vagy a kiadó állította össze, és mindketten szelektáltak. A mostani Helikon-sorozat részei tartalmaznak az időszakból minden eddig megjelent, valamint számos, nyomtatásban még soha nem közölt, a hagyatékból frissen előkerült feljegyzést is.
Szabó Magdától is naplókötet, az özvegységre jutott írónő feljegyzései jelennek meg az Európa Kiadó gondozásában. A Liber Mortis (Halottaskönyv) című, 1982 májusától 1990 februárjáig vezetett napló megrendítő vallomás a nem sokkal azelőtt elhunyt férj, Szobotka Tibor iránti szerelemről.
A mára gyakorlatilag elfelejtett költő, Karinthy és Kosztolányi kortársa és barátja, Somlyó Zoltán regényei és novellái is elérhetőek lesznek a Múlt és Jövő Kiadó gondozásában, akik Szomory Dezső-életműsorozatukat is folytatják a Párizsi regény megjelentetésével.
A Kalligram kiadónál pedig napvilágot lát a mindeddig hiányzó Kosztolányi kritikaikiadás-sorozat következő darabja, az Esti Kornél 1933-as, hiteles szövege. A huszadik századi magyar szerzők közül egyébként nem Kosztolányi az egyetlen, akinek életművét még nem tették közzé kritikai kiadásban. A Kalligram sorozata tavaly kezdődött az Édes Annával, őszre pedig a Nero, a véres költő hasonló közzétételét tervezi a kiadó.
A könyvhétre új Ady-válogatás is megjelenik a Nap Kiadónál. Az eltévedt lovas a Költők a költőkről sorozat következő darabja: ezúttal Ady Endrétől választhattak öt-öt verset a kiadó szerzői, az általuk kiválasztott verseket és a róluk írt esszéiket tartalmazza a kötet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.