Sztrájkra készülnek a tanárok

A terhelés további növelése ellen tiltakozott, valamint magasabb bért és nagyobb megbecsültséget követelt több ezer tanár tegnap Budapesten a Hoffmann Rózsa vezette oktatási államtitkárság épülete előtt. A tüntetők kilátásba helyezték, hogy amennyiben nem sikerül megegyezniük a kormánnyal, ősszel sztrájkba lépnek.

2011. 06. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljesen megtöltötték a Szalay utcát a tervezett kormányzati intézkedések ellen tüntető pedagógusok. A demonstrációt öt oktatási szakszervezet szervezte. A szervezők szerint több mint tízezer pedagógus gyűlt össze az ország szinte minden részéből. Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke beszédében kijelentette: 20 évvel a rendszerváltás után végre ki kell mondani, elegük van abból, hogy a politikusok számára csak 4 évente fontos a közoktatás. Mendrey tarthatatlannak nevezte, hogy egy fővárosi utcaseprő szinte forintra pontosan annyit keres, mint egy fiatal pedagógus. Leszögezte: remélik, hogy a tüntetés után sikerül megegyezni a kormányzattal, különben fel kell vetni az őszi sztrájk lehetőségét. Mendrey munkabeszüntetésre vonatkozó szavait nagy üdvrivalgás fogadta. Tóth József, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szervezet elnöke a szakképzési reform ellen emelt szót. Kijelentette: nem kérnek olyan reformokból, amelyeknek a terhelések további növelése, elbocsátás és iskolabezárás az ára.
Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke már szakadó esőben állt színpadra, de a tüntetők nagy része kitartott. Az érdekvédő sérelmezte, hogy a kormány nem szánt önálló tárcát az oktatásnak. Leszögezte: ne Matolcsy György mondja meg, mennyi legyen a pedagógusok kötelező óraszáma. Szerinte az rossz irány, ha az oktatásra csak úgy tekintenek, mint egy költségvetési kiadásra, nem pedig olyan befektetésként, amely megtérül.
A demonstráció végén Muity Mária, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének titkára a tüntetők követeléseit tartalmazó petíciót adott át az oktatási államtitkárság egyik munkatársának, amelyben a pedagógusok tízszázalékos béremelést kérnek, és azt, hogy munkaidejükről, a kötelező óraszámról, a bérezésükről és juttatásaikról ne nélkülük döntsenek. Elfogadhatatlannak tartják azt is, hogy a kormány csökkenteni akarja a tankötelezettség idejét, illetve a felsőoktatási hallgatók számát.
– Az oktatási államtitkárság a készülő közoktatási törvény koncepciójáról a törvényben előírt kötelezettségénél jóval több egyeztető és informális megbeszélést folytatott a pedagógusok érdekvédelmi szervezeteivel – szögezte le közleményében az államtitkárság. Hoffmann Rózsa sajnálattal vette tudomásul, hogy az érdekvédők nem álltak el szándékuktól és az idei pedagógusnap a szakszervezetek demonstrációjáról szól. Szijjártó Péter szerint a kormány a szociális konzultáció eredményének megismerése után dönt az oktatási rendszer átszervezéséről. A miniszterelnök szóvivője közleményében leszögezte: a kormány konzultációt folytat az iskolákkal, valamint a tanárokkal, és várja, hogy az emberek milyen oktatási rendszer mellett döntenek. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) parlamenti frakciója közleményben ítélte el a pedagógustüntetést, mert szerintük az nem szolgálja a pedagógustársadalom érdekeit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.