Tovább nő az erőszak az iskolákban

Nem szűnik az iskolai erőszak, sőt, tavaly minden eddiginél többen fordultak az ombudsmanhoz nevelési, oktatási intézményekben elszenvedett agresszió miatt. Aáry- Tamás Lajos vizsgálatot kezdeményez a közösségi oldalak és az iskola kapcsolata miatt, mert egyre több olyan eset fordul elő, amikor a diákok társaikat, tanáraikat hozzák megalázó helyzetbe az interneten keresztül.

2011. 06. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem szűnik az erőszak az óvodákban és az iskolákban, az agresszió továbbra is jelen van az oktatási és nevelési intézményekben – derül ki az oktatási jogok biztosának tegnap nyilvánosságra hozott, a tavalyi év panaszait, jogsérelmeit összesítő beszámolójából. Aáry-Tamás Lajos ennek kapcsán lapunknak kijelentette: 2010-ben a 2009-es csúcsnál is többen keresték fel agresszió miatt. A beszámoló szerint elenyésző számban fordulnak elő olyan esetek, amikor a pedagógus bántalmazza a gyereket, ennél jóval gyakoribb a diákok agreszszív magatartása. A tanárok által elkövetett bántalmazás egyik legsúlyosabb példája, amikor egy tanárnő berángatott az iskola mosdójába egy kilencéves kisfiút, ott megfenyegette és lágyékon rúgta a gyereket, amiért korábban összetűzésbe került a pedagógus fiával. A tanárnő írásbeli megrovásban részesült tettéért, de nem bocsátották el állásából.
Több pedagógus, intézményvezető kereste meg az ombudsmant amiatt, hogy néhány kezelhetetlen gyerek ellehetetleníti a tanóra megtartását, társait és a pedagógusokat pedig emberi méltóságukban sérti. Egy panaszos szerint az egyik tanuló óra közben hangosan énekel, helyét elhagyja, társait tanulás közben inzultálja, míg egy másik beadvány szerint az iskola agresszív tanulója rendszeresen ütlegeli és rugdossa a tanárokat. Az intők egyik esetben sem hoztak eredményt. Az ombudsman szerint a durva agresszió ellen nem lehet csak pedagógiai eszközökkel, iskolai keretek között küzdeni, az intézménynek igénybe kell venni külső segítséget, így például fel kell venni a kapcsolatot a civil szervezetekkel, szakemberekkel, ha kell, a hatóságokkal is.
A leggyakoribbak az olyan erőszakos esetek, ahol diák vagy diákok bántalmazzák társukat. A beszámoló szerint előfordult, amikor több agresszív diák hónapokon keresztül bántalmazott fizikailag és lelkileg egy kisiskolás gyermeket, aki emiatt komoly szorongásos panaszoktól szenvedett, kórházba is került, pszichológus kezelte. Előfordult, hogy a gyereket a napközis tanár jelenlétében verte össze több osztálytársa, de az is, hogy az egyik bántalmazó gyerek szülője – miután a megvert diák édesanyja panaszt tett egy korábbi verés miatt – tört be az osztályterembe, és bántalmazta a kisdiákot. Aáry-Tamás ennek kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy az iskolának feladata a bántalmazások megakadályozása is, így minden olyan esetben felmerül a pedagógus felelőssége, ahol gyerek bántalmazza a társát. Az ombudsman ugyanakkor az iskolai erőszak kapcsán pozitívumnak tartja, hogy az agresszió terjedésének megakadályozása a politikai diskurzus részévé vált.
Aáry-Tamás új jelenségnek nevezte a közösségi oldalak és az iskola kapcsolatát mint problémaforrást. Egyre több az olyan eset, amikor a diákok olyan szövegeket, fotókat töltenek fel a világhálóra, amelyekkel emberi méltóságukban sértik tanáraikat, társaikat. Jelenleg az iskolán kívüli cselekedetekért nem lehet iskolai eszközökkel fellépni, ám a közösségi oldalakon történtek közvetlen hatással vannak az iskolai életre, a verekedések kiváltó oka is gyakran ez, ezért Aáry-Tamás vizsgálatot kezdeményez a témában, amelybe a hatóságok mellett külföldi szakembereket is bevonna.
Az új kormány hivatalba lépése után szinte azonnal megpróbált gátat szabni a burjánzó iskolai erőszaknak: a büntető törvénykönyv tavaly nyári módosítása óta kiemelt büntetéssel sújtja azokat, akik pedagógus, illetőleg a nevelő, oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazott ellen lépnek fel brutálisan. A tanárverők tettük súlyosságától függően egytől 10 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók. Az intézkedés elsősorban a brutális szülők, rokonok ellen jelenthet védelmet, hatása inkább az ombudsman 2011. évi beszámolójában mérhető majd le. Az újabb féket az új közoktatási törvény vezeti majd be: a Hoffmann Rózsa államtitkár nevéhez fűződő közoktatási koncepció szerint tartós és súlyos fegyelmi vétség esetén eltilthatnák a tanév folytatásától, illetve kiemelhetnék az iskolából a brutális gyerekeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.