Vakáció: tanárok ezrei fizetés nélkül

Tanárok ezrei tengődnek fizetés nélkül a nyári vakáció idején, a fenntartók ugyanis takarékossági okokból olyan határozott idejű szerződéssel alkalmazzák őket, amely a tanév végén lejár – állítja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Az érdekvédők szerint a közoktatási törvény módosításával meg lehetne akadályozni az etikátlan gyakorlatot.

2011. 06. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A diákokkal ellentétben a tanárok egy része egyáltalán nem örül a nyári vakációnak, sokan közülük ugyanis egyetlen fillér fizetést sem kapnak a szünidőre – állítja a PDSZ. Mendrey László, a szakszervezet elnöke lapunknak kifejtette: a pénzszűkében lévő fenntartók a tanárok egy részét olyan határozott idejű szerződéssel alkalmazzák, amely a tanév végén lejár, és legtöbbjükkel csak szeptember 1-jétől kötnek új megállapodást. Így a pedagógusok a nyári szünetre jövedelem nélkül maradnak. Az érdekvédő leszögezte: a státusban lévő tanárok a nyáron fizetett szabadságukat töltik, így természetesen megkapják alapbérüket, a határozott idejű munkaviszonyban lévőkkel viszont más a helyzet. Mendrey rendkívül etikátlan eljárásnak tartja a tanév utolsó napjáig érvényes szerződéskötés gyakorlatát, szerinte annak csupán pénzügyi és nem szakmai okai vannak.
– Nem arról van szó, hogy a pedagógusok alkalmatlanok, hiszen a legtöbb esetben az új tanévtől ismét alkalmazzák őket. Az önkormányzatok célja az eljárással két és fél havi bér megspórolása. Ez a gyakorlat pedagógusok ezreit kényszeríti arra, hogy nyáron alkalmi munkákból, akár lángossütésből vagy fagylaltárusításból próbáljanak megélni – jelentette ki az érdekvédő. Mendrey becslései szerint körülbelül a pedagógusok tíz százaléka kerül a nyárra ilyen megalázó helyzetbe, vagyis a fizetés nélkül maradt tanárok száma elérheti a tizenötezret is.
A probléma már évek óta fennáll, ám az előző kormány semmit nem tett a gyakorlat felszámolására. Mendrey szerint a közoktatási törvény módosításával orvosolni lehetne a helyzetet. A jelenleg hatályos jogszabály még lehetővé teszi, hogy egy pedagógust ugyanaz az iskola több esztendőn keresztül határozott idejű szerződéssel foglalkoztasson anélkül, hogy véglegesítené az illetőt, és a június végén lejáró megállapodást évről évre szeptemberben újrakösse.
Az oktatási államtitkárságnál is érdeklődtünk arról, pontosan hányan lehetnek azok a határozott idejű munkaviszonnyal rendelkező pedagógusok, akik a nyárra nem kapnak fizetést. Az államtitkárság szerint azonban a közoktatás információs rendszere ugyan rögzíti, hogy hányan rendelkeznek pedagógusazonosítóval, de arról nincs nyilvántartás, hogy kinek pontosan mikor fog megszűnni a munkaviszonya. Amikor ez bekövetkezik, akkor az érintett pedagógus azonosítóját törlik a nyilvántartásból, vagyis csak utólag, nyár végén lehet pontos képet kapni a helyzetről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.