Védik a dolgozó diákokat

Eltörölné a kötelező informatikaoktatást a felnőttképzésben Matolcsy György – derül ki a nemzetgazdasági miniszter által a parlamentnek beterjesztett törvénymódosító javaslatcsomagból. A volt SZDSZ-es miniszter, Magyar Bálint nevéhez fűződő „digitális reform” jelentős többletköltséget rótt az általában végzettség nélküli felnőttekre, és a követelmények megnehezítésével tovább csökkentette az esélyüket a piacképes végzettség megszerzésére. A kormány átírja az iskolaszövetkezeti törvényt is, hogy a diákokat ne tudják kizsákmányolni a munkaadók.

2011. 06. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legjobbak között. Az ELTE földtudományi és az SZTE vegyészmérnöki képzése után újabb magyarországi felsőoktatási kurzus, a Közép-európai Egyetem (CEU) filozófia szaka került be a világ elitjébe. A QS Quacquarelli Symonds ezúttal a legjobb bölcsészeti képzéseket rangsorolta. A CEU képzése a filozófiai rangsorban az első 150 között szerepel. A szomszédos országok felsőoktatási intézményei közül csupán a Bécsi Egyetem, illetve a Ljubljanai Egyetem került fel a kétszázas listára. A képzési terület világrangsorának élén a Harvard, az Oxfordi Egyetem, a Cambridge-i Egyetem, a Berkeley és a Princeton végzett, a top 20-ba összesen tizenegy egyesült államokbeli, három brit, három kanadai és három ausztrál intézmény jutott be. A brit QS rangsora tizenötezer akadémikus szavazata alapján mond ítéletet. A sorrend kialakításánál figyelembe vették a hallgatók és rektorok véleményét, a külföldi diákok és professzorok arányát, az intézmények akadémiai hírnevét, valamint a tudományos munka minőségét is. Megírtuk: a földtudományi képzések világrangsorában az ELTE a 107. helyen szerepel, egy mezőnyben a berlini Freire Universitättel, a japán Hokkaido Egyetemmel és a The Hong Kong Universityvel. A világ legjobb vegyészmérnöki képzéseinek kétszázas világranglistájára pedig a Szegedi Tudományegyetem került fel.


A buktatás és az osztályozás tilalma után újabb Magyar Bálint nevéhez fűződő liberális reformot számol fel a kormány, ha az Országgyűlés elfogadja Matolcsy György felnőttképzési törvényt módosító javaslatát. A nemzetgazdasági miniszter javaslatcsomagja többek között eltörölné a kötelező informatikaoktatást a felnőttképzésben. Az informatikai oktatást kötelezővé tevő törvényjavaslatot még 2009 őszén fogadta el az MSZP–SZDSZ-többség. Az ötletgazda Magyar Bálint volt, akinek köszönhetően 2010 óta minden államilag támogatott, legalább 240 órás képzésen kötelező tananyag a digitális írástudás. Ez azt jelenti, hogy a felnőtt fejjel az első szakma megszerzésére törekedő, sokszor súlyos tanulási nehézségekkel küzdő emberektől is megkövetelik az informatikai ismeretek elsajátítását, például a kosárfonó vagy a virágkötő szakma megszerzéséhez is tudni kell Excel-táblázatot készíteni. Emiatt ráadásul drágultak is tanfolyamok, hiszen a képzéshez infrastruktúrát is biztosítani kell. Mindez negatív ösztönzőként hatott a felnőttképzésre, pedig az Állami Számvevőszék Kutatóintézetének korábbi tanulmánya szerint a magyar lakosság 16 százaléka funkcionális analfabéta, a népesség közel egyharmada pedig alulképzett. A felnőtteknek mégis csupán 3,1 százaléka vesz részt felnőttképzésben, miközben az Európai Unióban átlagosan 9,6 százalék ez az arány.
Matolcsy átírná az iskolaszövetkezetekről szóló törvényt is, hogy a nyári munkát vállaló diákokat ne tudják kizsigerelni a munkáltatók. Magyarországon évente átlagosan 180-200 ezer diák vállal alkalmi munkát. Gyakori, hogy a cégek nem fizetik ki a fiatalokat, ahogy az is, hogy nem a megbeszéltek szerinti összeget kapják meg, és sokszor foglalkoztatják őket feketén. A módosítás elfogadása esetén előzetesen meg kell állapodni majd a diákkal a későbbi munkaköréről és a konkrét személyi alapbér alsó határáról is, 18 év alatti diákok esetében pedig a munkáltatói utasításokat is csak az iskolaszövetkezet által biztosított munkavezetőn keresztül lehet átadni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.