Visszaveszi az állam az elitiskolát

2011. 06. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Közlönyből értesült az Alternatív Közgazdasági Gimnázium (AKG) pedagógiai vezetője arról, hogy a kormány felszámolja a középiskolát működtető közhasznú alapítványt, és a tulajdonjogot egy többségi állami tulajdonú nonprofit gazdasági társaságnak adja át. Horn György (a volt szabad demokrata ügyvivő, illetve államtitkár, Horn Gábor testvére) a Népszabadságnak úgy fogalmazott: nem érti a lépést, és reméli, hogy a fenntartó jogi státusának megváltozása nem jelenti azt, hogy az állam korlátozza az iskola autonómiáját, és beleszól az igazgatói kinevezésekbe. Az AKG-t működtető közalapítványt a fővárosi önkormányzat elődje, Budapest Főváros Tanácsa alapította, mivel 1988-ban még nem létezett olyan törvény, ami alapján civil alapítványt lehetett volna létrehozni. Az iskola egyébként a gazdasági elit oktatási intézményének számít, ahová a csillagokat verő összegű fizetési kötelezettség miatt az átlagos jövedelmű családok gyerekeinek nincs esélyük bejutni. Az intézmény honlapja szerint a tanuló felvétele, illetve a tanulói jogviszony fenntartása fizetési kötelezettséghez van kötve, az idei tanévben minden tanulónak 804 ezer forint hozzájárulást kell fizetnie. Horn György korábban a Népszabadságnak úgy nyilatkozott: az elit családok meglévő társadalmi kapcsolatai eleve kijelölik az óvodát, az iskolát gyermekeiknek. A cikk szerint a jelenlegi bankvezérek közül négynek is ide jártak/járnak a gyermekei.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.