Zapatero veresége

Történelmi vereséget szenvedett a spanyol szocialista kormányfő, José Luis Rodríguez Zapatero pártja a vasárnapi helyhatósági és részleges tartományi választásokon. Zapateróék minden nagyvárosban és hagyományosan szocialista vezetésű tartományban is elvesztették többségüket.

2011. 06. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vereséget azonnal elismerő Zapaterónak biztos eszébe jutott a 2004. március 14-én – első választási győzelme estéjén – elhangzott választói figyelmeztetés: „Ne okozz csalódást!” Zapatero ugyan megígérte nekik, de a 2007 őszén kezdődött jelzáloghitel-válság óta begyűrűző többi válság és a külső kényszer hatására meghozott válságkezelő intézkedések megrendítették a szavazók beléje vetett hitét és bizalmát. A jobboldali Néppárt elnöke, a korábban Zapateróval szemben kétszer is alulmaradó, most érthetően örömtől sugárzó Mariano Rajoy megköszönte az új szavazók bizalmát – a Néppárt 2,2 millióval több szavazatot kapott, mint a szocialisták –, és ezúttal ő ígérte meg nekik, hogy nem fogják megbánni, amiért őket választották. Nem szerzett meglepetést Zapatero azon döntése, hogy a súlyos vereség ellenére nem írta ki az előre hozott választásokat. Rajoy viszont az eredmények tükrében éppen ezt követelte tőle.
De nemcsak a két hagyományos nagy spanyol párt mérte öszsze erejét, hanem a május 15. óta a fővárosi Puerta del Sol téren, sőt azóta az ország legtöbb városában sátortábort verő felháborodottak („los indignados”) is kíváncsian várták, mennyire befolyásolták egyhetes tiltakozásukkal a szavazókat és az eredményeket. A válságot és a válságkezelő intézkedéseket megelégelő, főleg baloldali fiatalok arra számítottak, hogy jóval többen tartózkodnak majd a szavazástól vasárnap, de alig nőtt ez az arány 2007-hez képest. Viszont tény, hogy a volt kommunisták profitáltak belőlük, mert több tartományban jobban szerepeltek, mint az előző években. A tiltakozók egyelőre maradnak Madrid, Barcelona és a többi város főterén, mert biztos nem tetszik nekik az eredmény, hiszen azonnali politikai változásokat akartak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.