A dokumentumfilm holdfogyatkozása

Kisfaludy András
2011. 07. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet június 16-i számában cikk jelent meg a közelmúltban a Cseh Televízióban sugárzott történelmi dokumentumfilmek társadalomra gyakorolt hatásáról. A filmek alaptémáját a szudétanémetek ellen a csehek, köztük az egykori antifasiszták által a háború után elkövetett gyilkosságok, megtorlások adták. Amikor a kollektív bűnösség jegyében cselekedtek az emberek. A cseh nézők, a cseh társadalom most először szembesült saját történelmének akkori gaztetteivel. Hosszú évtizedek után is felkavaró élmény volt a hozzátartozók, a túlélők számára végignézni a kegyetlen eseményeket felidéző interjúkat, a föltárt tömegsírokat bemutató képeket.
Siflis Zoltán szabadkai magyar származású dokumentumfilm-rendező még 1990-ben Temetetlen holtjaink címmel forgatott dokumentumfilmet, amely az úgynevezett hideg napok, a Grassy-féle megtorlás következményét dolgozza föl. A szerb csapatok 1945-ben, válaszul a Feketehalmy-Ceydner vezette magyar hadsereg megtorlására, pogromot hirdettek, és egyesek szerint 30-40 ezerre, a jelenleg folyó történeti kutatások szerint „csak” 20-30 ezerre tehető a magyar származású vajdasági áldozatok száma. Döbbenetes maga a tény, hogy egyáltalán ilyen megtörténhetett. A filmet a Duna Televízió még a kilencvenes évek elején vetítette, majd ezzel egy időben a román, a cseh, a szlovák televíziók is műsorra tűzték. Csak Szerbiában nem lehet sugározni a filmet a mai napig sem.
Napjainkban a manipulált kommunikáció álvalósága gyakran kiszorítja az emberi tudatból az igazi valóság fantasztikumát, az emberi szívből az erkölcsi és szociális érzékenységet. A dokumentumfilm a valódi világról alkotott üzenetével valahogyan áthatol ezen az irracionális kommunikációs téren, és eljut a nézőkhöz. Egy ismérve van ennek az áttörésnek: a hitelesség. Ami ez esetben nemcsak művészi kategória, hanem szemléletmód is. Az igazság megkeresésének az igénye a másik fél meghallgatásának mindenkori lehetőségével mindig is a magyar dokumentumfilmezés sajátja volt. A mindennapi élet, a hétköznapi valóság mellett nem egy nagy hatású alkotás történelmi, tiltott témákat dolgozott föl. Tabutéma volt Sára Sándor Krónika című, huszonöt részes dokumentumfilm-eposza, amely a 2. magyar hadsereg doni katasztrófájáról szólt. Évtizedekkel a háború után sem lehetett beszélni a kétszázezer magyar katona sorsáról. Sára fölkereste a hadsereg még életben maradt vezérkari tisztjeit, a munkaszolgálatosokat, a bakákat, és az ő fájdalmas, hiteles vallomásaikból állította össze az egyébként Európában is egyedülálló filmeposzt.
Már a szereplők megszólaltatása sem volt könnyű feladat. Csoóri Sándor, a film dramaturgja és szerzőtársa A magyar apokalipszis című esszéjében írja, hogy a Don-kanyari hadsereg túlélői bűntudattal, szégyenként élték meg a háborúban vállalt szerepüket. S féltek még a 80-as években is, hogy a hatalom elviszi őket, ezért nehezen álltak kamera elé. A Krónikát végül a Magyar Televízió tűzte műsorára 1983-ban. Alig jutottak el a harmadik vagy ötödik epizód adásáig, a szovjet nagykövetség tiltakozására levették műsorról, és betiltották a filmet. V. Ny. Bazovszkij nagykövet kifogásolta a filmben a szovjet hadseregről elhangzottakat, valamint az egyik tiszt – polgári foglalkozását tekintve tanár – szerelmi kapcsolatát egy ukrán hölggyel. A nagykövet tiltakozásának példátlan következményei voltak. Az MTV főszerkesztőjét, Sylvester Andrást azonnal menesztették, míg a párt hű katonájának számító Nagy Richárd elnököt néhány héttel később.
Az 1983. esztendő sok más egyéb esemény miatt is terhes volt politikailag. Csoóri Sándort nem a Krónika című filmben vállalt munkájáért, hanem Duray Miklós könyvébe írott előszaváért ítélték egyéves szilenciumra. Az író elleni szankcionálás kezdeményezője ugyanaz a V. Ny. Bazovszkij volt, aki betiltatta Sára filmjét.
Egy másik nagy hatású film az évtized végén Gyarmathy Lívia és Böszörményi Géza Recsk című munkája. Az 1988-ban elkészült film leplezetlenül bemutatja azt a borzalmas tényt, hogy Magyarországon Rákosiék alatt haláltáborokat működtettek. A mátrai község melletti kőfejtő volt a legkegyetlenebb tábor, ahol a mai napig sem tudják, hány ember vesztette életét. Még a tábor 1953-ban történt felszámolásakor is titoktartásra köteleztek mindenkit: „Hallgatsz a sírig, vagy te kerülsz a sírba!” Megrázó volt hallani a szereplőktől, Nyeste Zoltántól, Egri Györgytől, Kéri Kálmántól, Faludy Györgytől és a többiektől, hogy esténként azért, hogy valamelyest karbantartsák az elméjüket, előadásokat tartottak takarodó után a sötétben egymásnak. Egri György kívülről tudta a Toldit, így abból adott elő, Faludy Platónról és Wittgensteinről beszélt, volt, aki ilyen alkalommal a matematikával foglalkozott. A film hitelességét nagymértékben befolyásolta, hogy társrendezője, Böszörményi Géza maga is a haláltábor rabja volt 1950 és 1953 között. M. Kiss Sándor történész, aki a film szakértője volt, egyik előadásában mondta, hogy a Recsk forgatása közben is elvittek egy-két embert URH-kocsival a rendőrségre. 1987–88-ban nagyon nehéz dolguk volt Gyarmathyéknak a film készítése során, de az akkori apparátusban is voltak már olyanok, akik adott esetekben együttműködtek a változtatni akarókkal – ezzel nem kis rizikót vállalva önmaguk számára. De a rendszer már belülről erodálódott. A Recsk a filmszemle fődíja mellé – máig egyedülálló módon – Európa-díjas lett.
Sára Sándor, Gyarmathy Lívia, Böszörményi Géza filmjei nemcsak tabudöntögetésnek voltak jók, hanem igazságkeresésük miatt megnyitottak egy utat a társadalom előtt. Olyan dolgokról lehetett beszélni, amelyekről az addigi rendszer tiltása miatt nem. A magyar dokumentumfilmes műfaj kiváló képviselői, Ember Judit, Schiffer Pál, Almási Tamás vagy a Gulyás testvérek filmjei egyértelműen hozzájárultak a rendszerváltozás előkészítéséhez. Ezek a filmek nagymértékben befolyásolták, megváltoztatták a társadalmi tudatot. És itt nemcsak a történelmi tematikájú dokumentumfilmekről kell beszélnünk, hanem az aktuális, kortárs témákat feldolgozó alkotásokról is.
Ha kis túlzással, de nyugodtan kijelenthetjük: ha valaki tudni akarja, hogy a rendszerváltozás óta milyen társadalmi, szellemi, erkölcsi, gazdasági folyamatok zajlottak le Magyarországon, amit a magyar filmművészet földolgozott, akkor azt nagy valószínűséggel a dokumentumfilmekből tudhatja meg. A dokumentumfilm egyik műfaji specifikuma az aktualitás. Szándékosan nem az up to date vagy naprakész fogalmat használom, hiszen a napi híradóknak, háttérműsoroknak éppen az a feladatuk, hogy azokat bemutassák. Azonban aktuális sajnos még ma is a hajléktalankérdés, a hátrányos helyzetűek problémái, a nemzetiségi és cigánykérdés, a fizetőképtelenek kilakoltatása vagy a megsegítésükre hozott kormányzati rendeletek összessége és azok hatása, továbbá a valamikor a középosztályhoz tartozó társadalmi rétegek lecsúszása, a multik térhódítása, a mezőgazdaság tönkretétele, az oktatás szétverése s az annak rendbetételére vonatkozó törekvések, az erkölcs relativizálása, a különböző értékrendek kiüresedése vagy a másik oldalon az arctalan brókerek társadalmának vagy az új gazdasági elitnek a kialakulása és úgy általában a szociális, kulturális, gazdasági kérdések megfogalmazása, amelyek csaknem húsz éve vannak napirenden.
A kultúra minden munkája az élet értelmezése, magyarázata. A dokumentumfilm is ezt teszi. Azaz tenné, ha volna rá módja. A kultúra finanszírozásának jelenlegi helyzetében a dokumentumfilmes terület egyelőre kimaradt. Érthető a felelős kormányzat haragja a filmtámogatás elosztásában tevékenykedő Magyar Mozgókép Közalapítványra, hiszen több milliárd forintos adósságot halmozott föl. A dokumentumfilmesek azonban ebből az adósságból egy forintnak sem voltak kedvezményezettjei. A nyilvánosság előtt több alkalommal is deklarálták, hogy semmi közük nincs és nem is volt az adósságfölhalmozáshoz. Ezzel együtt mégis a dokumentumfilmesek a jelenlegi helyzet legnagyobb vesztesei. Másfél éve nem volt a részükre pályázati kiírás. Másfél éve munkanélküli mindenki a dokumentumfilmesek között. Másfél éve nem dokumentálja senki Magyarország újkori történelmének – egy tényleges rendszerváltozásnak, ha úgy tetszik – sem a pozitív, sem a negatív tendenciáit. Nem készült film az országot sújtó katasztrófákról, az árvízről, a vörösiszap okozta tragédiáról, és most már valószínűleg nem is fog, de ami talán ennél is szomorúbb, hogy arról a társadalmi összefogásról sem, ami a bajbajutottak megsegítésére szerveződött. Másfél év kimaradt a történetírásból. Másfél év kimarad a társadalom emlékezetéből. Keletkezett egy vakfolt – aminek nem tudhatjuk még a kiterjedését –, amit talán most nem vesz komolyan senki, de a hiány évtizedek múlva nagy felkiáltójel lesz. A dokumentumfilmes műfajt jellemzi az a sok hazai és nemzetközi fesztiválon díjazott alkotás, amelyek az utóbbi évtizedekben készültek. De a műfajra jellemző lesz az is, amit soha nem forgattak le, mert nem volt rá lehetőségük. Az európai és természetesen a hazai dokumentumfilm feladata, függetlenül attól, hogy mely országban és mikor készül, az lenne, hogy a mindenkori valóság és az adott társadalom, nemzet múltjának és problémáinak feltárásával foglalkozzon.
Kár, hogy ezt a pontosság kedvéért feltételes módban kellett leírnom.

A szerző a Magyar Dokumentumfilm-rendezők
Egyesületének elnöke

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.