Adásban a balatoni nyár

Hegyi Zoltán
2011. 07. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem éppen televíziónézésre való a délelőtt; a különféle csatornák jellemzően csak sorozatokkal szerencsétlenkednek. Az m1-nél egy időre megoldották a délelőtti műsorsáv ügyét: lebútoroztak a Balatonra, és maradnak is vagy kilenc hétig. Logikus döntés, ráadásul akár jószolgálati küldetésnek is felfoghatjuk: a régiónak, amely még mindig nem régió, úgy kell a népszerűsítés, mint egy falat kenyér, az önkormányzatoknak meg annyi pénzük van, amennyi, de abból nem lehet magyar képernyőre kerülni a horvát tengerpart reklámja mellé. Pedig bőven van mit megmutatni. A Balatoni nyár című kétórás műsor stábja rögtön az első adásban neki is veselkedett, a pörgésre nem lehet panasz. Az eleve jó, hogy a bázis az északi partra került, a révfülöpi mólóra, mintegy kinyilvánítva, hogy a Balaton nem csak Siófokból és Keszthelyből áll. A tapasztalat az, hogy a nyári tömeg maximum Füredig merészkedik, ami persze (szemponttól függően) néha inkább előny, mindenesetre a tájhoz szorosabban kötődő megszólalók közül többen kijelentették, hogy tavasszal és ősszel az igazi, amikor enyhül a nyomás.
A szerkesztők mérlegeltek is rendesen a nézőpontok között, és jól kijöttek a vízi sportok, híres ember, kulturális háttér sztenderdjéből is. Az is jó, hogy a Kossuth rádió Közelről című műsora szintén kitelepült, és a két médium között kiépült a kapcsolat: a bizonyíték Zsoldos László szerkesztő jelenléte. Jó jel, hogy a készítők nem cövekeltek le azonnal a vízparton, hiszen a Balaton-felvidék háttértelepülései legalább annyi szépséggel szolgálnak, így aztán néhány pillanatra benéztünk a Káli-medencébe is.
Például abból az alkalomból, hogy Vitézy László a Kornyi-tónál, a tanúhegyek között forgatta éppen új filmjének utolsó jelenetét. És ha már film, Papp Gábor Zsigmond és a Balaton-retró kihagyhatatlan a múltidéző részből, a strandon tvisztelő fiatalokat nézve egyből beugrik Bereményi Géza és Cseh Tamás a régi nyarakon, bár nem volt vitorlás hajónk. Vitorlázás most persze van, a Fogj szelet rovatban Kokót tanítják az alapműveletekre, amelyeket Pomucz Tamás olimpikon és oktató szerint egy hatnapos kurzuson el lehet sajátítani, aztán jöhet a gyakorlás és a tisztelet az elemek iránt. A speciális balatoni időjárásról a siófoki obszervatóriumból tudunk meg többet, miközben Reviczky Gábor, akit akár minden délelőtt szívesen elnézegetnénk, egy balatoni ponty méregfogával küzd hősiesen, miközben látszik rajta, hogy nem ez a halászléfőző premierje. Figula Mihály a közeli hozzátartozóról, az olaszrizlingről értekezik szeretettel, arról, hogy a füredi és a csopaki is más, a talaj felülírja a fajtát, és a környék a világ legjobb termőhelyei közé tartozik. Erre már a pecázás témakörénél kissé bizonytalannak látszó Gundel Takács Gábor is megélénkül, és előjön belőle a költő, ami rendjén is való, hiszen a szerelem közös – maga a Balaton. A zene végig tökéletes, ezt Snétberger Ferenc garantálja, a műsor legboldogabb percei akkor következnek, amikor ellátogatunk az általa alapított felsőörsi zenei tehetség központba, ahol éppen az első kurzus kezdődik. A Balatoni nyár jól kezdődött, aki lemarad a reggeli adásról, elcsípheti az ismétlést vagy a délutáni összefoglalót, én meg még el tudnék képzelni néha egy esti kiülőst is.
(Balatoni nyár – m1, június 20., 9.00.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.