Amikor a mentőt kell menteni

Bár tavaly kibővült a közfeladatot ellátó személyek köre az egészségügyi dolgozókkal, a mentőszolgálat tagjait szinte nap mint nap inzultálják, leköpik és szidalmazzák a munkájuk során. A büntetőjogi védettséget élvező tanárokat sem kímélik a diákok, a pedagógusok sokszor kudarcként élik meg a támadásokat, így az erőszakos cselekményre gyakorta nem is derül fény. Pedig a büntető törvénykönyv egyértelműen fogalmaz, a közfeladatot ellátó személyek elleni erőszak büntetési tétele alapesetben három évig terjedő szabadságvesztés is lehet.

Velkei Tamás
2011. 07. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly összesen 710 esetben, míg idén már 358 esetben indult eljárás közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűncselekmény miatt – derült ki az Országos Rendőr-főkapitányság adataiból.
A parlamentben tavaly fogadták el azt a módosító indítványt, ami alapján már az egészségügyi dolgozók, így a mentőszolgálat tagjai is közfeladatot ellátó személynek minősülnek, de a büntető törvénykönyv idesorolja többek között a taxisokat, a tömegközlekedés dolgozóit, a pedagógusokat, a tűzoltókat, a nyilvántartásba vett egyházak tagjait és többek között a szociális munkásokat is. A közfeladatot ellátó személy elleni erőszak büntetési tétele alapesetben három évig terjedő szabadságvesztés lehet. Amenynyiben a támadást csoportosan vagy felfegyverkezve követik el, öt év, fegyveres elkövetés esetén pedig 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.
A jogalkotó tehát fokozott jogvédelmet nyújt olyan személyeknek, akiknél ez az általuk betöltött munkakör közérdekű volta és jelentősége miatt indokolt. A törvény kizárólag azokat a közfeladatokat ellátókat kívánja fokozott büntetőjogi védelemben részesíteni, akiknek a zavartalan, rendeltetésszerű tevékenysége a közösség szűkebb vagy tágabb körének érdeke.
Lincshangulat,
feldühödött rokonok
A mentőszolgálat tagjai szinte mindennap emlegetnek olyan szituációkat, amikor leköpték, fellökték, ráncigálták, esetleg szidalmazták őket – mondta lapunknak Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Hozzátette, a mentőszolgálat tagjai egyre gyakrabban szembesülnek azzal is, hogy a pszichiátriai betegek és a szenvedélybetegséggel küzdő páciensek mellett a járókelők és a hozzátartozók is bántalmazzák a dolgozókat. – A legemlékezetesebb eset fél évvel ezelőtt történt, amikor a mentőkocsinak a koponyasérült budapesti beteg ellátása helyett menekülnie kellett – idézte fel a szóvivő. A hozzátartozók feltépték a mentőautó ajtaját, és követelték, hogy ők is hadd szálljanak be. A mentők ezt azért sem engedhették meg, mert a beteg ellátásához szükségük volt a szabad területre. A feldühödött rokonok azonban ezt nem értették meg, verni kezdték az autó oldalát és az ajtaját.
Említett egy gödöllői esetet is, itt az agresszív lakók és a lincshangulat miatt a munkatársai még kiszállni sem tudtak a rohamkocsiból, csak a rendőrök segítségével sikerült eljutniuk a beteghez. Mint mondta, semmilyen reális magyarázatot nem találtak a tömeg viselkedésére, mert a mentők időben érkeztek a helyszínre.
Egy hasonlóan megdöbbentő eset történt tavaly novemberben. Egy fővárosi kocsmából kaptak riasztást, miután egy tizenhét esztendős lány túl sok alkoholt ivott, és rosszul lett. Bars Tamás mentőápoló érkezett a helyszínre.
– Amikor meg akartam vizsgálni a lányt, szidalmazni kezdett – idézte fel a történteket Bars Tamás. A következő percekben a lány hisztériás rohamot kapott, rugdosni kezdte a mentésére érkezett férfit – ráadásul ehhez a tinédzser társaságában lévő fiatalok is csatlakoztak. A mentőápoló kénytelen volt rendőri segítséget hívni, de a testén még így is számos helyen zúzódásos sérüléseket szenvedett, maga is orvosi kezelésre szorult. A nyomozó hatóság végül öt fiatal ellen emelt vádat.
A legutóbbi ügy alig pár napja történt. Győrben egy 21 éves fiú bántalmazta a mentőket, de ott szerencsére senki nem sérült meg. Ebben az esetben azért nem tettek a mentők feljelentést, mert a fiatalember betegségéből fakadó agresszióról volt szó, ami más elbírálás alá esik, mint az egészséges személyek esetében. Győrfi Pál szerint az indulatok elszabadulásának oka az emberek ingyen- szolgáltatásokhoz való viszonyában magyarázható. – A mentőkkel sok esetben ma már úgy viselkednek a hozzátartozók, a rokonok, mintha pizzafutárok lennének, és tőlük rendelnének. Nemegyszer elfordult, hogy még azt is meg akarták mondani az orvosnak, hogy mit adjon be a betegnek, sőt azt is, hogy melyik kórházba szállítsa – sorolta Győrfi Pál. Hangsúlyozta: ha a mentők nem engedelmeskednek az irreális elvárásoknak, máris adott a konfliktus. Mint mondta, évente tizenöt-húsz eset végződik a mentők súlyos sérülésével, illetve anyagi kárral.
A tűzoltóknál jobb a helyzet. Jekelfalussy Tibortól, a budapesti tűzoltóság társadalmi kapcsolatokért felelős osztályvezetőjétől megtudtuk, hogy a tűzoltók elleni agresszív fellépések viszonylag ritkák, idén egyetlen ilyen jellegű eset történt. – A főváros XIII. kerületében egy társasház pincéjében keletkezett tűz. A lakók poroltóval megfékezték a lángokat, de közölték a kiérkező tűzoltókkal, hogy egy illegális lakásfoglaló a helyiségben maradt. A hajléktalan a tűzoltók többszöri felszólítására sem akarta elhagyni a pincét, és fenyegetésképpen a kését is elővette – mondta el lapunknak Jekelfalussy Tibor. Hozzátette, a szóváltás után a hajléktalan férfi végül eldobta a kést, de a később kiérkező rendőrökkel szemben ismét agresszívan lépett fel.
A BKV dolgozói sincsenek
biztonságban
A közelmúltban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztálya prevenciós kiadványokat, matricákat terjesztett a bűncselekmények megfékezése érdekében, amelyeken az egészségügyi dolgozókat, illetve a pedagógusokat veszélyeztető élethelyzeteket jelenítették meg. A közösségi közlekedés biztonságának megerősítését célzó kiadványokkal a Borsod Volán Zrt., a Miskolci Városi Közlekedési Zrt. és a Heves megyei Agria Volán Zrt. buszain, tömegközlekedési eszközein találkozhatnak az utasok. A megyében a múlt évben 38 esetben indult büntetőeljárás közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt, ebből 13-ban közlekedési vállalat munkatársa – busz- vagy villamosvezető, jegyellenőr – volt az áldozat. A matrica rajzos, képregényes formában mutatja be a közfeladatot ellátó személyek elleni támadások súlyos törvényi következményeit.
– Az általánosan rossz közbiztonság érezhető a taxiscégeknél is: mindennaposak a támadások, amelyek nagy része nem derül ki, mert meghiúsul. A taxisok ugyanis URH-n gyorsan segítséget kérhetnek egymástól. A sofőrök közül azonban sokan már szelektálnak, és bizonyos városrészekben nem vállalnak fuvart, illetve nem vesznek fel utasokat – vázolta a helyzetet Metál Zoltán, az Országos Taxisszövetség elnöke. Budapesten ez főként a Józsefváros szlömös részét jelenti. Hozzátette: a taxisokat megtámadó személyeket a gyors haszonszerzés hajtja, legtöbbször a napi bevétel vagy a sofőr gépkocsija a célpont. A taxisszövetség elnöke szerint felháborító, hogy VIII. kerületben sok helyütt kültéri kamera is működik, ám kevés esetről tud, amikor a taxisokat ért támadások elhárításában vagy felderítésében a továbbított képek segítségül szolgáltak volna.
Nem jelentik az eseteket
Galló Istvánnétól, a Pedagógusok Szakszervezete elnökétől megtudtuk: pontos adataik korábban sem voltak, és most sem vezetnek nyilvántartást arról, évente hány támadás éri a tanárokat. A sértettek ugyanis munkájuk kudarcaként élik meg azt. Az intézményvezetők sem szívesen tesznek feljelentést, mert az rossz fényt vet az általuk irányított iskolára. Gallóné úgy véli: nehéz eldönteni, hogy az erőszakos cselekmények száma nőtt, vagy a hírközlés forradalma miatt tudódott ki több eset az utóbbi években, de szerinte tíz-húsz évvel ezelőtt kevesebb tanárbántalmazás történt. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az utóbbi másfél esztendőben mintha visszaszorultak volna a tanárok sérelmére elkövetett támadások, amit a gyorsított eljárások bevezetésével és letöltendő börtönbüntetés lehetőségével magyarázott. Ennek ellenére azt sem tartotta kizártnak, hogy az elmúlt fél évben inkább az oktatásban zajló változásokra fókuszált a média. Pedig volna miről írni: Galló Istvánné elmondta, naponta előfordul, hogy a diákok szidalmazzák a tanárokat, illetve megengedhetetlen hangnemben beszélnek velük, amit elsősorban a családi nevelés hiányosságaira vezetett vissza.
– A legújabb trend, hogy a Facebookon írnak, terjesztenek a pedagógusokról valótlanságokat, illetve tesznek nem megengedhető állításokat, legyen szó a tanár magánéletéről vagy a munkájáról – hívta fel a figyelmet. E módszer ellen teljesen védtelenek a tanárok, mert mint azt a szakszervezet elnöke kifejtette, ezekben az esetekben a pedagógusnak kell bizonygatnia ártatlanságát, holott valóban ártatlan. Ezért például Nagy-Britanniában a tanároknak megtiltották, hogy regisztráljanak a közösségi oldalakra, így védve tekintélyüket, hiszen így a diákok nem mélyedhetnek el személyes adataikban, nem férnek hozzá fényképeikhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.