Berlusconi 2013-ig marad

Silvio Berlusconi egy lapinterjúban minden korábbinál határozottabban megerősítette, hogy jelenlegi mandátumának lejárta, 2013 után nem indul újra a miniszterelnökségért – arról viszont nem beszélt, hogy idő előtt távozna. Az olasz kormányfő jelenlegi igazságügy-miniszterét, Angelino Alfanót jelölte meg utódjául.

Zord Gábor László
2011. 07. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A középjobb miniszterelnök-jelöltje Alfano lesz. Ha lehetne, már most feladnám – mondta a 74 éves Berlusconi a La Repubblicának adott interjúban, miután az 2013-as indulását feszegető kérdésre azt felelte: „biztos, hogy nem.” Igazság szerint azonban ez már nem újdonság, sokkal inkább beszédes, hogy a rá nehezedő nyomás és a közelmúltban elszenvedett politikai csapások dacára nem akar idő előtt távozni.
Olaszország rekorder kormányfője az elmúlt években egyre szorultabb helyzetbe került. A személye ellen folyó bírósági ügyekre a világ is felfigyelt, bár a kormányfő közvetlen jövőjét sokkal inkább az határozza meg, hogy sikerül-e egyben tartani koalícióját. Ezt kérdőjelezték meg az elmúlt hónapok fejleményei: Berlusconi Líbia-politikája az ott kirobbant polgárháború és a NATO intervenciója miatt összeomlott, bevándorlók árasztották el Lampedusa szigetét; a kormányfő koalíciója vereséget szenvedett az önkormányzati választásokon; az atomenergiáról rendezett népszavazáson Berlusconi támogató álláspontja vesztett; Umberto Bossi, az Északi Liga vezére pedig egyre határozottabb követelésekkel áll elő a kormányfővel szemben.
Mindazonáltal az is tény, hogy két hete újabb bizalmi szavazást élt túl Berlusconi, és sikerült elfogadtatni a költségvetés kiegyensúlyozásának tervét is. Ami az utód megjelölését illeti, a „Lovag” látszólag felkészült arra is, ha pozíciója idejekorán tarthatatlanná válna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.