Csúszik a Zeneakadémia felújítása

Megsemmisítette a Zeneakadémia rekonstrukciójára kiírt megismételt közbeszerzési eljárás eredményét a Közbeszerzési Döntőbizottság, mert az egyetem az eljárás során több ponton megsértette a törvényt. A késedelem eddig hétszázmillió forintos kárt okozott az államnak, ami most tovább nő.

2011. 07. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sem kezdődik meg a Zeneakadémia Liszt Ferenc téri épületének felújítása. Bár a megismételt közbeszerzési eljárás során a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem végre győztest hirdetett, és úgy tűnt, végre megtalálta a kivitelezőt, az egyik vesztes fél, a Market Építő Zrt. megtámadta a tender eredményét, a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) pedig neki adott igazat. A testület június 22-i határozata szerint az egyetem az eljárás lebonyolítása során több ponton megsértette a közbeszerzési törvényt, így például elmulasztotta megvizsgálni, hogy az ajánlatok megfelelnek-e az ajánlati felhívásban, a dokumentációban és a jogszabályokban meghatározott feltételeknek. A győztes egyébként az ALS Konzorcium lett volna, amelynek egyik tagja a Demján Sándorhoz köthető Arcadom Zrt. A KDB megsemmisítette az eljárás eredményét, és 900 ezer forint megfizetésére kötelezte az egyetemet.
A testület indoklása szerint többek között előfordult, hogy ugyanannak az épületnek a munkálatairól két cég is referenciaigazolást csatolt, és az igazolások között időben, valamint a leírt feladatokban is átfedések voltak, az egyetem mégsem ellenőrizte, hogy a valóságban melyik cég igazolása a helytálló. A döntőbizottság megállapította azt is, hogy a nyertes ajánlattevő egyik tagja olyan banki igazolást csatolt be, amelyből nem derült ki, hogy a cég hitelkapcsolatban áll-e az egyik bankkal, az egyetem azonban elfogadta a dokumentumot.
A döntés ellen nem lehet fellebbezni. Az egyetem előtt két lehetőség áll: vagy újra lefolytatja az eljárást, vagy bíróságon támadja meg a döntést. Mindkét lehetőség időveszteséget jelent, ami újabb nagy összegű közpénzt emészt fel. Lapunk szerette volna megkérdezni Batta Andrást, a Zeneakadémia rektorát, mit tesznek most azért, hogy a minimálisra csökkentsék a veszteséget, de titkárságán közölték, hogy a rektor nem érhető el, mert egész héten külföldön tartózkodik. Az egyetemen keresztül egyelőre Bányai Miklós miniszteri megbízottat sem lehetett elérni, akit Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter delegált az intézménybe, hogy segítse a felújítás lebonyolítását és az anyagi helyzet rendezését, vele a minisztériumon keresztül sem sikerült beszélnünk.
Ismeretes: Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos korábban úgy nyilatkozott, az előző, Hiller István vezette oktatási tárcának jogi felelőssége van abban, hogy négyszáz napot csúszik a Zeneakadémia felújítása, ami több mint hétszázmillió forintos kárt jelent az állami fenntartású intézménynek. Az ügyben jogi lépéseket Réthelyi Miklós tehet.
Budai vizsgálatának megállapításai szerint a Hiller István vezette tárca az egyetem „építési beruházások területén nem szakavatott” vezetőségét bízta meg a tízmilliárd forint értékű projekt levezetésével, amelynek sikeres véghezviteléhez sem a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, sem az Oktatási és Kulturális Minisztérium vezetősége nem nyújtott kellő segítséget. A bevételkiesés legfőbb okai között a kormánybiztos az elmaradt koncertbevételeket említi. Ismeretes: az egyetem már tavaly szeptemberben kiköltözött a Liszt Ferenc téri főépületből az intézmény felújítására hivatkozva, azóta havi hatmillió forintért bérel egy Üllői úti épületet, a felújítás azonban még nem kezdődött el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.