Elfogytak az iskoláskorú gyerekek Bonyhádon

2011. 07. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Negyven százalékkal csökkent az iskoláskorú gyerekek száma Bonyhádon az elmúlt bő két évtizedben, ezért értelmetlen és irracionális ugyanannyi iskolát fenntartani, mint húsz évvel ezelőtt – mondta lapunknak Potápi Árpád, a Tolna megyei város fideszes polgármestere annak kapcsán, hogy az önkormányzat bezárja az Arany János Egységes Iskolát. A polgármester kijelentette: nem adják szülői fenntartásba az intézményt, mert nincs értelme a további üzemeltetésnek. Eddig nem érkezett az önkormányzathoz hivatalos kérelem a szülői fenntartásba vételről, és tudomása szerint a szülők egy részét képviselő Völgységi Szülői Egyesület a Gyermekekért civil szervezetnek engedélye sincs oktatási intézmény üzemeltetésére. Annak kapcsán, hogy a szülői szervezet népszavazást kezdeményezett az iskola szülői fenntartásba vételéről, leszögezte: a jegyzőnek még 13 napja van, hogy döntsön a kérdésben, de még ha lesz is voksolás, a kérdés akkor sem zárul le a szeptember 1-jei tanévkezdésig. Hozzátette: megérti a szülőket, de be kell látni, hogy ők az érzelmeikre hallgatnak, a város érdekei azonban racionális döntést igényelnek.
Potápi szerint míg a 80-as években még 2500 gyerek járt a bonyhádi iskolákba, mára ez a szám 1500 főre csökkent, vagyis 1000 gyerek hiányzik az intézményekből. A két megmaradó iskolában jelenleg 22 tanterem áll üresen, miközben a megszüntetett iskolában 17 osztály van. Hozzátette: az átszervezés ellenére egyetlen pedagógust sem bocsátanak el. A diákokat nem szórják szét, teljes évfolyamokat vesznek át a megmaradó intézmények, és jórészt ugyanazok a tanárok tanítják majd őket, akik korábban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.