Enyhülő bölcsődei gondok

Egyetlen esztendő alatt a tizenöt évvel ezelőtti szintre emelkedett a bölcsődei férőhelyek száma a bölcsődeépítéseknek és a meglévő intézmények bővítésének köszönhetően a fővárosban – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal elemzéséből. Az adatok szerint Pest megyében 30, Budapesten pedig csaknem 25 százalékkal lett több férőhely, a fel nem vett gyerekek száma pedig jelentősen csökkent. A családi napközik népszerűsége is dinamikusan emelkedett.

2011. 07. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy látszik, egy-két éven belül megoldódhat a korábban éveken keresztül megoldhatatlannak nevezett bölcsődei férőhelyhiány. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a Közép-Magyarország régióban 2010 végéig egyetlen év alatt 17 új bölcsőde nyílt, 123 intézményben pedig bővítették a férőhelyeket. Az intézmények száma így 8,5 százalékkal, a férőhelyeké pedig 26 százalékkal emelkedett. A fővárosban nyolc új bölcsőde nyitotta meg kapuit, a férőhelyek száma 24,3 százalékkal bővült. Az intézmények több szakembert is alkalmaznak: a gondozónők száma 4,5 százalékkal nőtt. Jelenleg 10 911 bölcsődei férőhely működik Budapesten, vagyis a 15 évvel ezelőtti szintre emelkedett a számuk. A legnagyobb fejlesztés a főváros XIII. és XV. kerületeiben valósult meg, előbbiben két új bölcsőde is nyílt 2010-ben. A legrosszabb a helyzet Újpesten és a Józsefvárosban, mindkét kerületben 118 százalékos a férőhely-kihasználtság, a kerületek mintegy felében ugyanakkor több hely van, mint ahány bölcsődés. Az építkezéseknek köszönhetően 2010 végére 100 négy év alatti gyerekre 17 férőhely jutott, míg 2009-ben ugyanennyi kicsiből még csak 14-et tudtak felvenni. Ennek következtében 2010-ben 422 gyerekkel többet tudtak fogadni a fővárosi bölcsődék, mint egy évvel korábban. Bár több mint 1600 gyerek kérelmét még mindig el kellett utasítani, a fel nem vettek száma egy év alatt 16 százalékkal csökkent. A férőhelybővítések ellenére dinamikusan nőtt a családi napközik népszerűsége is: egy év alatt 63 százalékkal emelkedett a napközis gyerekek száma, ami azt mutatja, hogy egyre több édesanya áll munkába a gyermek hároméves kora előtt.
Pest megyében még nagyobb arányú javulást mértek: egy év alatt kilenc új bölcsőde nyílt, vagyis több mint 15 százalékkal nőtt az ilyen intézmények száma, míg a férőhelyeké csaknem harmadával bővült. Négy olyan településen is nyílt bölcsőde, ahol korábban nem működött: Mogyoródon, Pátyon, Szokolyán és Ürömön. Kiemelendő még Szigetszentmiklós, ahol egyetlen év alatt három bölcsődét építettek. A bölcsődés gyerekek száma a fejlesztéseknek köszönhetően Pest megyében 3,8 százalékkal nőtt, a helyhiány miatt elutasítottaké pedig 29,6 százalékkal csökkent. A bölcsődékben alkalmazott gondozónők csaknem 15 százalékkal vannak többen, mint tavaly.
A KSH adataiból ugyanakkor kiderül, hogy Pest megye bizonyos településein még mindig nagy a baj: Tökölön 200, Telkiben 165, Vecsésen 160, Monoron 145 százalékos a bölcsődék férőhely-kihasználtsága, a települések háromnegyedében pedig egyáltalán nincs bölcsi. Az elemzés kiemeli: bizonyos települések annak ellenére sem tartanak fenn bölcsődét, hogy népességszámuk alapján ez feladatuk lenne. A hatályos jogszabályok szerint a tízezernél több lakost számláló településeknek kötelező bölcsődét működtetniük, ennek ellenére egyetlen ilyen intézmény sincs Biatorbágyon, Dabason, Kerepesen, Kistarcsán, Maglódon, Nagykátán, Pilisen, Pilisvörösváron és Solymáron.
Lapunk néhány nappal ezelőtt számolt be arról, hogy a kormány fellép az óvodai férőhelyek hiánya ellen is: országos óvodaépítési programot indít, amelynek köszönhetően egy-két éven belül felszámolható a férőhelyhiány. Gloviczki Zoltán, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkára közölte: rövid időn belül várhatóan 16 milliárd forintra szóló uniós pályázatot írnak ki óvodafejlesztésre. A pályázatok által a hátrányos helyzetű településeken épülnek majd új óvodák, a nagyvárosokban és a fővárosban tapasztalt férőhelyhiányt szabálylazítással és átmenetileg a családi napközik fokozott támogatásával oldják meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.