Félnek a fiatalok a rövidebb képzéstől

Kudarcba fulladt a Bajnai-kormány szakképzési reformcsomagja: csak a szakiskolába jelentkező fiatalok egynegyede választotta a még a szocialisták által bevezetett, hároméves előre hozott szakképzés lehetőségét, a többiek inkább négy évig tanulnak ugyanazért a végzettségért – tudtuk meg. A szakemberek szerint a fiatalok attól félnek, a rövidebb képzés alatt nem tesznek szert elég alapos tudásra.

2011. 07. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még nincs kész az új reform. Információink szerint május végi ülésén már tárgyalta a kormány a szakképzés átalakításáról szóló, a Nemzetgazdasági Minisztérium Czomba Sándor vezette foglalkoztatáspolitikai államtitkársága által kidolgozott koncepciót, de jelenlegi formájában egyelőre nem támogatta azt. A korábban lapunk birtokába került, Koncepció a szakképzési rendszer átalakítására, a gazdasági igényekkel való összehangolására címet viselő tervezet szerint a gimnáziumba, szakközépiskolába felvehetők létszámát korlátozni kell, a gyengébb teljesítményt nyújtókat a szakmunkásképzés felé kell irányítani. A képzés időtartama egységesen három év lenne. Az új rendszerben az állam fizettetne azokkal, akik kettőnél többször buknak a szakiskolában. Anyagi támogatással ösztönöznék, hogy a képzésben részt vevő cégek a bizonyítvány megszerzése után alkalmazzák a náluk tanult fiatalokat.


Nem vált be a Bajnai-kormány szakképzés megmentésére készített reformcsomagja – derül ki az idei középfokú beiskolázási adatokból. Információink szerint a szakiskolába jelentkező fiataloknak csak a negyede választotta az előre hozott, más néven rövidített szakképzés lehetőségét, vagyis négyből három diák inkább egy évvel többet tanul ugyanazért a papírért. Az Oktatási Hivatal adatai szerint 23 665 fiatalt vettek fel szakiskolába, közülük 17 566 főt hagyományos négyéves, 6099 főt rövidített képzésre. A szakiskolák több mint 15 ezer férőhelyet hirdettek meg az előre hozott képzésre, vagyis ezek hatvan százalékára nem volt érdeklődő.
A lapunknak nyilatkozó szakemberek szerint a gyerekek félnek a rövidített képzést választani, mivel meggyőződésük, hogy ha ugyanabból a képzésből van négyéves is, akkor az ő végzettségük alacsonyabb fokúnak számít, így a munkaerő-piacon kevesebbet érnek majd, mint az ugyanazt a szakmát négy évig tanuló társaik. Attól is tartanak, hogy tudásuk nem lesz elég alapos ahhoz, hogy jól fizetett szakember váljék belőlük.
Összességében sem nőtt a kedv a szakiskolai képzések iránt: az idén 1300 fővel (öt százalékkal) kevesebb fiatalt vettek fel ilyen képzésre, mint tavaly, pedig már egy éve is csupán a meghirdetett szakiskolai férőhelyek 49 százalékát sikerült feltölteni.
A helyzet súlyos, hiszen bizonyos szakmaterületeken – így például a gépészet, az építőipar vagy az elektronika területén – szakemberhiány van. Ezt a Bajnai-kormány – többéves késéssel – az előre hozott szakképzés bevezetésével és a hiányszakmákat tanulók ösztöndíjazásával próbálta orvosolni. A tavaly ősszel indult, rövidített szakképzés lényege, hogy 86 szakmában az eddigi négy év helyett – a választási lehetőség fenntartása mellett – egy évvel rövidebb kurzust is indíthattak az iskolák. A négyéves képzés során az első két évben elméleti képzésben vesznek részt a diákok, és csak a 11., valamint a 12. évfolyamon kapnak gyakorlati oktatást. A hároméves szakképzés során feleannyi ideig tanulnak elméletet, a gyakorlati képzést pedig azonnal megkezdik. A rövidített szakképzés mellett szóló érvek szerint a problémás diákokat nem köti le az elméleti oktatás, így az első két évfolyamban nagyarányú a lemorzsolódás.
Az Orbán-kormány szintén a szakképzés átfogó reformjára készül. Az új közoktatási törvény koncepciója általánossá tenné a hároméves szakképzést (nem lenne választási lehetőség hosszabb és rövidebb képzés között), a kormány Széll Kálmán-terve szerint pedig olyan duális szakképzést vezetne be német mintára, amelyben a diák az elméletet az iskolában sajátítaná el, a gyakorlati képzést azonban a cégek végeznék. Ma a középfokú iskolába járók csupán 23,8 százaléka szakiskolás, több mint 75 százaléka érettségit adó középiskolába jár. A kormány célja az arányok megváltoztatása: a tanulók 35 százaléka legyen szakiskolás, 40 százaléka szakközépiskolás, és csak 25 százalék gimnazista.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.