Gyerekhiány a középfokú iskolákban

A meghirdetett 152 ezer férőhelyből 56 ezer üresen maradt a középfokú beiskolázás általános felvételi eljárása során – derül ki az Oktatási Hivatal adataiból. A rendkívüli felvételi eljárásra tizenhatszor annyi hely maradt, mint ahány gyerek. A diákhiány mára akkora, hogy az iskolák egy részének működését veszélyezteti, így bár fájó, de az intézmények egy részének bezárása szükségszerű lehet. A legaggasztóbb a helyzet a szakiskolákban.

2011. 07. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aggasztó jelenségre világít rá az Oktatási Hivatal középfokú beiskolázásról szóló tájékoztatója. A 2011/12-es tanévre összesen
152 058 férőhelyet hirdettek meg a középfokú iskolák, amelyből csupán 95 686 férőhelyet sikerült feltölteni a rendes felvételi eljárás során, vagyis a férőhelyek több mint egyharmada, 56 372 hely üresen tátong. Összesen 102 809 gyerek adta be a jelentkezését, vagyis az első körben alig több mint 7000 fiatal maradt ki. A rendkívüli felvételi eljárásban ők pályázhatnak a több mint 56 ezer üres helyre. Ezek az adatok ráadásul már a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokba felvételiző, 14. életévüket még be nem töltött kisdiákokat is tartalmazzák.
Még súlyosabb a helyzet, ha csak az idén ballagó diákok adatait vizsgáljuk: eszerint a 9. évfolyamra (négy évfolyamos gimnáziumba, szakközépiskolába, szakiskolába) 91 580 fiatal jelentkezett, és 96,2 százalékuk már a rendes eljárásban felvételt nyert. A rendkívüli eljárásra így csupán 3437 gyerek maradt, az üresen maradt férőhelyek száma azonban több mint tizenhatszor ennyi, összesen 55 300.
A legrosszabb a helyzet a szakiskolákban, míg a legjobb a nyolc évfolyamos gimnáziumokban. A ma már elitképzést nyújtó intézményeknek számító nyolc évfolyamos gimnáziumokban 93,7 százalékos a feltöltöttség szeptemberre a rendes felvételi eljárás után. Az intézménytípus népszerűségét jól mutatja, hogy a gyereklétszám folyamatos fogyása ellenére az ilyen gimnáziumokba mintegy 7 százalékkal többen jelentkeznek, mint 11 évvel ezelőtt. A hat évfolyamos gimnáziumok is növelni tudták népszerűségüket, itt mintegy 6 százalékos jelentkezői létszámnövekedés figyelhető meg, a férőhelyek feltöltöttsége 84,1 százalékos. A hagyományos, négy évfolyamos gimnáziumok esetében már nem ennyire jó a helyzet, a férőhelyek feltöltöttsége 76,5 százalékos. A gyerekhiány legnagyobb része a szakközépiskolákra, és különösen a szakiskolákra koncentrálódik. A szakközépiskolákba jelentkezők száma 11 év alatt 15 százalékkal csökkent, 41 ezerről 35 ezer főre, a férőhelyek kihasználtsága 66,4 százalékos.
A szakiskolák helyzete egyenesen tragikus: az elmúlt évtizedben több mint 30 százalékkal csökkent az ilyen intézménytípusba jelentkezők száma, most a férőhelyeknek alig 45,3 százalékát tudták betölteni. A gimnáziumokban 10 ezer, a szakközépiskolákban 17 530, a szakiskolákban 28 581 férőhely üresen tátong. Bizonyos szakiskolai szakmacsoportokban az átlagosnál is rosszabb a helyzet: a vegyipari szakmacsoportban (például abroncsgyártó, papíripari alapanyaggyártó) a férőhelyek 18 százalékát sikerült feltölteni. Rossz a helyzet a könnyűiparban (ide tartozik például a bőrdíszműves, a szabó- vagy a cipészszakma), a környezetvédelem és a vízgazdálkodás területén is. A legjobb, mintegy 70 százalékos feltöltöttség az egészségügyi szakmákban tapasztalható, szintén átlag feletti az élelmiszer-ipari szakképesítések népszerűsége.
Az adatok szerint tehát tovább erősödik a gimnáziumok, és folyamatosan csökken a szakiskolai képzések népszerűsége. Szeptembertől a diákok 42,5 százaléka akart gimnáziumban továbbtanulni, a szakközépiskolába 35,4 százalékuk, szakiskolába 22,1 százalékuk jelentkezett. A készülő új szakképzési törvény célja, hogy megállítsa a szakemberhiány további növekedését. A törvény koncepciója szerint a változtatások hatására a jövőben a tanulók 35 százaléka lesz szakiskolás, 40 százaléka szakközépiskolás, és csupán 25 százaléka gimnazista.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.