Hannibál országa több, mint homok és kő

Tunézia fél évvel Ben Ali elnök elűzése után az utazók bizalmának helyreállításáért küzd. Az olyan turistaparadicsomok, mint Hammamet, Sousse vagy Monastir, ahol korábban egy gombostűt sem lehetett volna leejteni, most békés tengerparti városoknak tűnnek. Kétrészes írásunkban Hannibál és Dido királynő nagy átalakulást élő országán utazunk keresztül.

Nagy Áron
2011. 07. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hűvös, nap perzselte bőrünket nyugtató szellőt hozott a tenger felől az alkony. A motorcsónak orrában ülve csak hunyorogva bírjuk nyitva tartani a szemünket. Hófehér, lapos tetős és kupolás házak ragyognak a látóhatáron, mögöttük pedig a messzeségbe vesző, homályos hegyhátak sorakoznak. A fények és színek játékáról önkéntelenül is Claude Monet egyik festménye, a San Giorgio Maggiore jut eszünkbe. Hiába, képtelenek vagyunk elszakadni Európától, pedig ez itt Tunézia.
Yasmine Hammamet, a máskor nyüzsgő üdülőváros álmatagon terpeszkedik előttünk. Túlzás lenne azt állítani, hogy nyoma sincs életnek, de az ezerszínű förgeteg helyett most alig maréknyi turista bóklászik a part menti butiksor és a strandok között. A kikötő környékén helybéliek ülnek vasbeton tömbökön vagy a nedves homokban kapásra várva. Horgászbotjaik mint valami különös rovar vékony csápjai lógnak be a víz fölé. Némelyikük int az arra elhaladó hajóknak, mások a nagy kékséget fürkészik egykedvűen – a szerencsét várják.
Szűk fél esztendővel a januári forradalom után, amely véget vetett Ben Ali elnök negyedszázados uralmának, a legtöbb tunéziai úgy tekint a jövőre, mintha az már csak jót hozhatna. Mesterkéltnek tűnő optimizmusukon időnként átsejlik a kétkedés. Egy fiatal lány Sidi Bou Saidból hosszas beszélgetés után például elismerte, hogy sokan tartanak egy konzervatív, iszlamista fordulattól az arab világ talán legliberálisabb államában. Mások viszont legyintettek erre a felvetésre, mondván: ha volt valami erénye az elűzött vezetésnek, akkor az éppen a vallási szélsőségek elleni kemény fellépés.
Ha van is politikai nyugtalanság az országban, a nyaralók nem sokat érzékelhetnek belőle. A tunéziaiak ugyanis bölcs emberek: ott, ahol 800-1000 szálloda várja, hogy megteljen vendégekkel, még az is hajbókolva köszön, akinek egyébként fenntartásai vannak az idegenekkel szemben. Ezalól talán csak az unott arccal s néha már-már bosszantó lassúsággal dolgozó hivatalnokok, rendőrök és határőrök jelentenek kivételt, ám az ő arcukra sem lehetetlen mosolyt csalni, ha néhány alapvető kifejezést megtanulunk a nyelvükön.
Ami a vendéglátást illeti, érdemes megjegyezni, hogy a számtalan fogadó közül még mindig kevés mondhatja el magáról, hogy a modern európai és a tradicionális arab építőművészet jegyeit pompásan ötvöző, meseszép hotelok homlokzatán elhelyezett csillagok száma tényleg a valóságot tükrözi. Mindezt olyan apróságokban érhetjük tetten, mint egy beragadt ajtó vagy nem működő légkondicionáló. Az efféle kellemetlenségeket jelentve a portán többnyire gyorsan intézkednek, s hamar elhárítják azokat, ám egy négycsillagos szállodától joggal várhatná el az ember, hogy ilyen problémák elő se forduljanak.
Számos észak-afrikai országot ért már bírálat a higiéniai állapotok miatt. Tunézia azonban nem csak a női emancipáció vagy – a januári fordulat óta – a politikai szabadságjogok terén tűnik europanizált államnak. A fogadók és éttermek alapvetően tiszták, rendezettek. Ugyanez igaz a turisták által leglátogatottabb városrészekre, a tengerpartra is. A helyi konyha egyébként mediterrán jegyeket visel magán, Elképesztő a választék a halból és tenger gyümölcseiből készült ételekből, s bár a lakosság szinte minden tagja muzulmán, a vendégek bármiféle bonyodalom nélkül hozzájuthatnak a disznóhúshoz vagy éppen kedvenc italukhoz. A motorcsónakunk lassan befordul a kikötőbe, már érzik a mindenfelé árult jázmin illata. A hófehér virágokat csokrokban árulják maszatos képű kisgyermekek. Vajon álmodoznak-e ők is egy jobb világról? Vajon Tunézia számukra is több, mint homok és kő? Efféle gondoltok bújnak meg fejünkben, miközben elsiklunk egy kifutni készülő kalózhajó mellett. A fedélzetről maskarás alakok kurjantgatnak utánunk, közösségük tapssal biztatja őket. Hannibál és Dido királynő országában úgy látszik, jól megfér egymás mellett a giccs és az iszlám puritanizmusa, Európa és Afrika különböző ízei és színei. De vajon mit tartogat még számunkra ez a sokat látott ország? Legközelebb megtudhatják.
(Folytatjuk)

Teljes biztonságban. Az év elejei váratlan, gyors forradalom ma már semmilyen hatással sincs a turistákra, mindenki teljes biztonságban van – közölte lapunkkal Haythem Jamel, a Taurus Reisen utazási iroda ügyvezetője. Mint elmondta, a tunéziaiak hazafiak és elszántak, de azt is tudják, legfőbb megélhetési forrásuk a turizmus. Ezért már a forradalom sikerének másnapján visszazökkent minden a normál kerékvágásba. A katonák és rendőrök is már tavaszra eltűntek az utcákról, csupán a turisztikai látványosságokat védik elővigyázatosságból. Az árakat nem kifejezetten befolyásolja a jelenlegi recesszió, de Tunézia így is az egyik legolcsóbb úti cél. Ha utánaszámolunk, olcsóbb egy hetet Tunézia valamelyik 4-5 csillagos hoteljében eltölteni, mint idehaza a Balatonnál – tette hozzá Haythem Jamel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.