Jászladányi iskolaügy: megfordult az ítélet

Bár megállapította a hátrányos helyzetű gyerekek jogellenes elkülönítését a jászladányi iskolaügyben tegnap a Legfelsőbb Bíróság, az eredeti állapot visszaállítását végrehajthatatlannak találta. A felperes Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekekért Alapítvány szerint az ítélet alapján az alapítványi iskola az új tanévben már nem működhet, Dankó István jászladányi polgármester szerint azonban erről szó sincs. A két iskola kilencéves kálváriája újra első fokon folytatódik.

2011. 07. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felülbírálta a korábbi első- és másodfokú ítéletet a Legfelsőbb Bíróság (LB) a jászladányi iskolaügyben. Míg a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság és a Debreceni Ítélőtábla szerint nem különítik el jogellenesen a roma gyerekeket azzal, hogy a helyi iskolaépület egyik részében alapítványi iskola működik, addig az LB szerint ez nem így van. A Legfelsőbb Bíróság szerint az elkülönítés jogellenes, a bírói indokolás szerint egyértelmű, hogy a cigány és a hátrányos vagyoni helyzetű diákok társadalmi helyzetük miatt nem járhatnak az alapítványi iskolába. A testület kötelezte a jogellenes állapot – vagyis az elkülönítés – megszüntetésére a jászladányi önkormányzatot, ugyanakkor csak részítéletet hozott: az ügy további részében új eljárást rendelt el. A bíróság szerint ugyanis az eredeti, az alapítványi iskola létrehozása előtti állapot viszszaállítása nem megvalósítható, ezért a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróságnak az új eljárásban arról kell majd dönteni, hogy milyen formában kell megszüntetni a két iskola diákjainak elkülönítését. Ennek érdekében a felperes szervezeteknek, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítványnak és a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet Egyesületnek részletes deszegregációs programot kell kidolgoznia, amit az új eljárás során kell bemutatniuk.
A peres felek eltérően értelmezték az ítéletet. Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány elnöke szerint a jogellenes állapot megszüntetése azt jelenti, hogy az új tanévtől meg kell szüntetni az alapítványi iskolát. – Örülünk az ítéletnek, mert ezzel a bíróság megakadályozta a jászladányi modell országos elterjedését – jelentette ki lapunknak Mohácsi Erzsébet. Hozzátette: bíztak a Legfelsőbb Bíróságban, amely eddig minden hasonló ügyben megállapította a jogellenes elkülönítést. Többet értek el, mint amit kértek, hiszen a bíróság őket kérte fel a deszegregációs terv elkészítésére Kijelentette: ott lesznek az évnyitón, és megnézik, valóban megszüntette-e a jogellenes állapotot az önkormányzat. Mohácsi szerint egyébként a szegregációs iskolai ügyekben a Legfelsőbb Bíróságon valamennyi alkalommal ugyanaz a bíró, Mészáros Mátyás járt el.
Jászladány polgármestere szerint azonban az új ítélet csak egy pontban adott igazat a felperesnek, a többiben az ő álláspontjukat erősítette meg, és szó sincs arról, hogy be kellene zárni az iskolát. – Az ítélet csak a jogellenes állapot megszüntetését írja elő, ami egyszerűen megvalósítható azzal, hogy kinyitjuk a két intézményt elválasztó lezárt ajtót – szögezte le lapunknak Dankó István. Elmondta még, hogy az ítélet szerint az eredeti állapotot nem kell visszaállítaniuk, a felperes által kért egymillió forintos bírságot nem kell megfizetniük, valamint az önkormányzat és az alapítványi iskola fenntartója között létrejött bérleti szerződés is jogszerű, vagyis az iskolát nem kell bezárni. Hozzátette: a jogellenes elkülönítést is olyan jogszabályok alapján állapította meg a bíróság, amiket az előző kormányok már a jászladányi iskola létrehozása után módosítottak.
A jászladányi botrány még 2002-ben robbant ki: a helyi önkormányzat bérbe adta egy szülők által létrehozott alapítványnak a helyi általános iskola egyik felét. Az iskolaépület egyik részében továbbra is az önkormányzati iskola működött, míg az ingatlan másik részében az alapítvány magániskolát hozott létre, ahol a diákoknak havonta négyezer forintos tandíjat kell fizetniük. Magyar Bálint (SZDSZ) akkori oktatási miniszter nem adta meg az intézménynek a működéshez szükséges oktatási azonosító számot, és az ezzel együtt járó állami támogatást is visszatartotta. Szerinte az alapítványi iskola azért szed tandíjat, mert azt a romák nem tudják megfizetni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.