Jó étvágya volt a kőkori vadásznak

Hírösszefoglaló
2011. 07. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb részletekre derítettek fényt a világ legrégebbi, épen maradt emberi tetemét, az Alpokban jégbe fagyva feltárt Ötzit vizsgáló tudósok. Az ötezer-kétszáz évvel ezelőtt élt Ötz-völgyi vadásznak alighanem minden falat étel fájdalmat okozott; habár 40 esztendős kora ellenére még majdnem az öszszes foga a helyén volt, azok megkoptak, letöredeztek az évek alatt, s lyukak is tarkították őket. A tetem állapota miatt (a gyomra jelentősen összezsugorodott, s a testen belüli pozíciója is megváltozott) eddig nem sikerült pontosan megállapítani Ötzi étkezési szokásait. A Die Presse című osztrák napilap a napokban számolt be arról a San Diegóban rendezett konferenciáról, amelyen Roger Seiler fogorvos és Frank Rühli, a zürichi egyetem anatómiaprofesszora bemutatta kutatásai eredményét. Elhangzott, hogy Ötzi halála előtt bő négy órával szarvasból, fél óra-százhúsz perccel előtte pedig kőszáli kecskéből lakmározott. A fogak állapotából, a bél, valamint a gyomortartalomból kiderült az is, hogy a kőkori ember gyakran fogyasztott gabonát és más szénhidrátokat. Mivel a szervezetében szőrre és korommaradványra is bukkantak, feltételezhető, hogy a húst sülve ette, ám megtisztítására nem fordított túl sok gondot.
Ismert, hogy a bolzanói egyetemen korábban elkészített CT-felvétel kimutatta, hogy Ötzinek epekövei voltak. A szakértők a konferencián elmondták, hogy a kőkori vadászt ízületi bántalmak gyötörték, s más betegségei is voltak. A jövőben ezek esetleges genetikai öszszefüggéseit akarják megvizsgálni a tudósok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.