Jogerősen pert vesztett a filozófus

Megváltoztatta a Fővárosi Bíróság elsőfokú ítéletét, és jogerősen elutasította Radnóti Sándor filozófus lapunk ellen benyújtott helyreigazítási keresetét a Fővárosi Ítélőtábla. A másodfokon eljáró bíróság szóbeli indoklása szerint Radnóti véleményeket és sugallatokat sérelmezett, nem pedig valótlan tényállításokat, a helyreigazítási per keretében azonban csak utóbbiakért lehet elégtételt venni.

2011. 07. 10. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Radnóti Sándor azt sérelmezte, hogy lapunk őt egy liberális filozófusi kör tagjának nevezte, holott szerinte nem létezik ilyen. A bíróság azonban véleménynyilvánításnak minősítette a Magyar Nemzet megfogalmazását. Az esztéta szerint az sem igaz, hogy a témavezetésével beadott pályamű köszönő viszonyban sem volt a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) pályázati kiírásával, mégis támogatást kapott. A bíróság ezzel kapcsolatban megállapította, hogy ilyen szakmai tartalmi kérdést nem az ő hatásköre elbírálni. Radnóti úgy véli, azt a valós tényt, hogy Az esztétikai reprezentáció történeti és elméleti aspektusai című pályamű 90 millió forintos támogatást kapott, lapunk úgy állította be, mintha a pályázatra elnyert pénzt egyedül ő kapta volna meg, holott neki csak 1,3 millió forintot járt. A bíróság ezt sem találta megalapozottnak, lapunk ugyanis csupán annyit állított, hogy 90 millió forintos támogatást nyert el egy olyan pályamű, amelynek Radnóti Sándor volt a témavezetője.
Emlékezetes: lapunk az év elején cikksorozatban számolt be róla, hogy hat filozófiai pályamű összesen közel félmilliárd forint nyert el a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal által kiírt pályázatokon abban az időszakban, amikor Magyar Bálint liberális oktatási miniszter felügyelte az intézményt, az NKTH elnöke pedig Boda Miklós volt. A nyertes pályázatok kedvezményezettjei volt többek között Radnóti Sándor, Vajda Mihály, Heller Ágnes. Szakemberek szerint a nyertesek pályázatát tartalmi okok miatt el kellett volna utasítani, mert nem feleltek meg teljes mértékben a pályázati kiírásnak, az elnyert összegek pedig túl magasnak tűnnek a megszokotthoz képest.
Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos a Borbély Gábor, a Vajda Mihály, a Heller Ágnes, valamint a Steiger Kornél témavezetésével zajló négy pályázat ügyében feljelentést tett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.