Kémbotrány: vita a titkosításról

Munkatársunktól
2011. 07. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óvott attól a Fidesz, hogy a kémügyben keletkezett iratok titkosítását feloldják, miután Vadai Ágnes, a nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s elnöke bejelentette: kezdeményezi a minősítés eltörlését, hogy a közvélemény világos képet kapjon az államellenes bűncselekmények hátteréről. A képviselő szerint a nyilvánosság a titkosszolgálatok szakmai becsületének védelmét is szolgálná. A szocialista politikus felvetésére Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: nem szabad feloldani a titkosítást, és idézte a bűnpártolással gyanúsított Laborc Sándornak, a polgári elhárítás volt főigazgatójának védőjét, aki egy hete nem politikai, hanem szakmai ügyet emlegetett. – Ha valóban erről van szó, és az eljáró hatóságok mellett a nemzetbiztonsági szervek is a minősítés fenntartása mellett állnak, akkor óvnék attól, hogy a titkosítást feloldják – fogalmazott a frakcióvezető.
Mint arról beszámoltunk, a Budapesti Katonai Ügyészség két héttel ezelőtt kémkedés gyanújával vette őrizetbe Galambos Lajost, a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatóját, bűnpártolással gyanúsította meg hivatali utódját, Laborc Sándort, továbbá kémkedésre való felbujtás gyanújával hallgatta ki Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány titokminiszterét. A hatóság mindhármuk előzetes letartóztatását kezdeményezte, de a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa ezt elutasítva Galambos házi őrizetéről, majd Szilvásy és Laborc szabadlábra helyezéséről döntött. A tanács csak az ügy negyedik, a bíróságon csukjában mutatkozó gyanúsítottját helyezte előzetesbe, akit a Hír Televízió P. Lászlóként, egy fővárosi biztonságtechnikai cég egyik tulajdonosaként azonosított. A kényszerintézkedésekről hozott elsőfokú döntést, valamint az ügyészi és védői fellebbezéseket a Fővárosi Ítélőtábla holnap, legkésőbb holnapután jogerősen is elbírálja.
A kémügyről nyilatkozott egy tegnapi tévéműsorban Földi László, az Információs Hivatal egykori műveleti igazgatója, aki úgy látja: nem annyira kémkedés, hanem jóhiszemű butaság áll az eljárás hátterében. Úgy tudja, egy külső cég jelenhetett meg Galambos idején a titkosszolgálatoknál, és poligráfos vizsgálatokat végezhetett, ami egyébként a nemzetközi gyakorlatban elképzelhetetlen. Mint mondta, Szilvásy felelőssége abban áll, hogy ezt átgondolatlanul, a szakmában bízva engedélyezte. – Ez lehetett jóhiszemű döntés, de ha nem ellenőrizték le a cég hátterét, akkor egyúttal szakmai dilettantizmus – fogalmazott a volt ezredes.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.