Két tucat iskola megmenekült

Huszonnégy kis iskolának nyújt mentőövet a Hoffmann Rózsa vezette oktatási államtitkárság. A súlyos pénzügyi gondokkal küzdő, egyiskolás települések között kétszázmillió forintot osztanak szét, biztosítva, hogy a következő tanévet le tudják bonyolítani. Emellett négy, korábban bezárt iskolát is újranyitnak.

2011. 07. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem kétszázmillió forintot oszt szét az oktatási államtitkárság a súlyos finanszírozási gondokkal küzdő kis iskolák között annak érdekében, hogy az intézmények biztosan működni tudjanak a következő tanévben is. Öszszesen 24 kistelepülési iskola menekült meg ezzel a nehézségektől. Emellett négy, korábban bezárt iskolát újranyitnak.
Hoffmann Rózsa emlékeztetett: korábban háromszázmillió forintot különítettek el bezárt kis iskolák újraindítására, de mivel nagyon kevesen jelentkeztek a felhívásra, a pénz egy része megmaradt. Eközben több olyan kistelepülés fordult segítségért az államtitkársághoz, amelyek évek óta erejüket megfeszítve küzdenek iskolájuk megmaradásáért, de egyre kilátástalanabb a helyzetük. Így a fennmaradó 191 millió forintot közöttük osztották szét.
Az államtitkár szerint a kis iskolák nem azonosak a színvonaltalan iskolákkal, hiszen ezekben az intézményekben – amelyeknek egy részében több évfolyam összevontan működik – olyan differenciált pedagógiai munka folyik, amely önállóságra és együttműködésre készteti a gyermekeket. Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár közölte: az anyagi gondokkal küzdő fenntartók elsősorban a pedagógusbérek pótlására és az infrastrukturális költségekre kértek támogatást. Hozzátette: ez most gyors segély, ami arra elegendő, hogy egy évig fenntartsák az intézményeket. Hosszú távon a közoktatási törvényben szeretnék rendezni a kis iskolák helyzetét.
A 24 „megmentett” kis iskola létszámtól függően 5-10 millió forintos támogatást kapott, a legtöbb pénzt, 15 milliót a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kőtelek veheti át. Szinte valamennyi megyéből kapott valamelyik település pénzt. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Jász-Nagykun-Szolnok megyében és Somogyban három-három iskolát mentenek meg. Korábban bezárt iskolát nyitnak újra Lipóton, Siklósnagyfalun, Pecölön és Érpatakon. Idén az országos tanévnyitót is ezek egyikében, a Győr-Moson-Sopron megyei Lipót újranyitott iskolájában tartják. Az oktatási államtitkárság adatai szerint Magyarországon 163 olyan település van, ahol 2003 és 2010 között volt általános iskolai feladatot ellátó feladatellátási hely, de a 2010/2011-es tanévben már nem működött ilyen.
Az általunk megkeresett kistelepülések polgármesterei lapunktól értesültek arról, hogy az oktatási államtitkárság rendkívüli támogatást ad nekik. – Valóban segítségért fordultunk az államtitkársághoz, de álmunkban sem gondoltuk, hogy pénzt kapunk, hiszen az előző években csak elvonás ért minket – jelentette ki lapunknak Dobos Károlyné, a Tolna megyei Gyulaj polgármestere. A polgármester szerint óriási segítség a pénz, hiszen az iskolába járó gyerekek 92 százaléka roma, akiknek speciális oktatásra van szükségük.
– Ez egészen biztos? Nem téved? El sem hiszem! – fakadt ki a hír hallatán elcsukló hangon Rozlozsnik Jánosné, Rudolftelep polgármestere, amikor megtudta, hogy az ő iskolájuk is pénzt kap. A polgármester szerint el sem tudjuk képzelni, mennyire boldog, hiszen így megoldódhat a hat évfolyammal működő iskola jövője, ahová pedagógust már szereztek a munkaügyi központon keresztül, de a számlákkal is el vannak maradva.
Az iskolák finanszírozási nehézségei kapcsán Hoffman Rózsa elmondta, körülbelül nyolcvan intézményt vesznek át az egyházak. Ezeknek az iskoláknak az aránya így is csupán nyolc százalékot jelent majd, ami a magyar neveléstörténetet tekintve nem magas, hiszen a negyvenes évek végén az iskolák 60 százalékát tartotta fenn valamely egyház. Hoffman Rózsa megjegyezte, valóban vannak települések, ahol az egyetlen iskola került egyházi fennhatóság alá, de senkit nem fognak azonban rákényszeríteni, hogy olyan vallást gyakoroljon, amely ellentétes a hitével.
A szocialisták a tájékoztatóra reagálva kifogásolták, hogy nem derült ki, milyen szempontok szerint, ki és hogyan választotta ki a támogatott intézményeket. Majd hozzátették, továbbra sem esik szó a közoktatás valódi kérdéseiről, az oktatási koncepcióról, arról, hogy az önkormányzati törvény átszabása után kinek és milyen felelőssége lesz a közoktatásban, a tanárleépítésről, az egyházaknak tömegesen ellentételezés nélkül átadott iskolákról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.