Kevesebb közmunkás a helyhatóságoknál

Bodacz Péter
2011. 07. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinten tartott fizetések. A korábbi várakozásokhoz képest tíz százalékkal több munkáltató hajtott végre béremelést 2010-ben. A DGS Global és az Ernst&Young közös felmérése szerint a béremelési gyakorlat minden vizsgált munkavállalói körre (felsővezetők, középvezetők, diplomások, ügyviteliek, fizikai dolgozók) egységesen igaz. A legtöbb szervezetnél a béremelés mértéke három és öt százalék között ingadozott, 4,9 százalékos infláció mellett.


Bár továbbra is vonzónak bizonyul az önkormányzatok számára, mégsem nevezhető még sikerágazatnak a közmunkaprogram. A területről a GKI Gazdaságkutató Zrt. készített felmérést még áprilisban, amely szerint a program adta lehetőségekkel a települések – községektől a nagyvárosokig – 50-60 százaléka él. A szervezésben aktív önkormányzatok közül nagyon kevesen vannak, amelyek a közmunkások felvételét 2012–2013-ra hagynák. A legnagyobb arányban a megyei jogú városok valósítottak meg foglalkoztatási programot, míg a fővárosi kerületek voltak a legkevésbé aktívak, igaz, év végéig várhatóan ledolgozzák hátrányukat. A közmunka szervezését illetően érdektelenséget leginkább a nagyközségek mutatnak.
A gond a felmérés szerint a program részleteiben van. A GKI úgy látja, a közmunka részeként a helyhatóságoknál csak kisszámú munkahely létrejöttére van esély. Ez abból fakad, hogy az ezt ösztönző állami forrás a korábbi töredékére, 40 százalékára mérséklődött, s a kínált álláslehetőségek is jellemzően négyórás elfoglaltságot jelenthetnének a munkanélküliek számára. Eközben szigorítottak a közmunka indításának feltételein, s az önkormányzati önerő mértéke is emelkedett. A Központi Statisztikai Hivatal 2010 júniusában publikált – áprilisi – adatai szerint mintegy 44 600 közmunkás ténykedett országszerte, míg az idei áprilisi statisztika 40 ezer főről szól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.