Kilógók

Major Anita
2011. 07. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha egészségügyi intézményben van dolgom, mindig tapasztalok valami bosszantót, felháborítót, megdöbbentőt. Hol vérrel teli kémcsövekkel kell egyensúlyoznom a központi laborba, mert elromlott a csőposta; hol hallgathatom a betegirányító hisztérikus káromkodását, hogy kib…a a számítógépét az ablakon, mert egész nap csak sz…kodik; és az is megesett, hogy a vérvételnél „majd én is szülök” sziszegéssel erőteljes férfiak furakodtak nagy pocakú kismamák elé – de mégsem írhatok mindegyikből glosszát…
A minap azonban az egyik SZTK-ban megrendítő élményben volt részem. Megrendítőben. Szemészeti kivizsgálásra várakoztam; a folyosó másik oldalán az urológiai és az ideggyógyászati szakrendelés üzemelt. Az ingerszegény környezet egykedvűségét sokáig nem zavarta senki és semmi. Egyszer csak a folyosóajtó kilincse után kaparó férfira lettem figyelmes: a középkorú, jól öltözött ember nyögve-sóhajtozva, fájdalomtól eltorzult, verejtékező, mégis fegyelmezett arccal, kétrét görnyedve próbált bejutni a várótérbe, majd hasonló testtartásban lerogyott egy pad mellé. Sem felegyenesedni, sem leülni nem tudott – csak az ajtókra pislogott esdekelve. A betegek – voltunk vagy húszan: életerős fiatalok, középkorú házaspárok, idős urak és asszonyok – mintha nem láttak, nem hallottak volna: mindenki ült tovább, ki rezzenéstelen arckifejezéssel, ki némi „ez is előttem fog bemenni” aggodalommal, ki szinte kényelmetlenül érezve magát a szituációban. Még csak a kíváncsiság apró jeleit sem véltem felfedezni, és nem is biztatták egymást riadt tekintettel: én nem, de talán te…
Odaléptem a szerencsétlenhez, segíthetek-e, bekopogjak-e az orvoshoz. „Idegbecsípődés? Az fáj ilyen rettenetesen?” – érdeklődtem. „Nem, elzáródott a vizeletem” – nyögte, s hálásan, udvariasan köszönte, de azt mondták neki a portán, feltelefonálnak, hogy rögtön hívják be. Ebben a pillanatban kitárult az ideggyógyászat ajtaja: „Ide vár?” – kérdezte a kínjában már fél térdre ereszkedett férfitól az asszisztensnő, s mikor megkapta a nemleges választ, „akkor jó”-val le is zárta az ügyet. Újra fölpattantam, s határozottam bekopogtam az urológiára. Semmi. Mentem a másik ajtóhoz. Végre kijött egy fehér köpenyes. Tájékoztattam, hogy egy betegnek embertelen fájdalmai vannak, a recepcióról állítólag felszóltak, hogy azonnali ellátást igényel. „Jó, jó, de épp van bent valaki, nem tudom az ölébe ültetni” – köpte felém az egészségügyi dolgozó, és beviharzott. Néhány másodperc múlva kinyílt a közelebbi ajtó: „Na, jöjjön!” Helyesebb lett volna a másszon kifejezést használni, a férfi ugyanis nem tudott járni. Valahogy elvonszolta magát a rendelőig, miközben az asszisztensnő egyetlen lépést sem tett felé.
Morgolódni kezdtem betegtársaimnak, hátha kicsikarok tőlük szemernyi egyetértést vagy együttérzést: „Az is előfordult már nemegyszer, hogy valaki a kórházfolyosón halt meg, mert átléptek rajta…” Csak egy idős asszony szólalt meg, aki nemrég érkezett: „Azért ő is hibás – fejtegette –: kérhetett volna segítséget. Aki ilyen állapotban van, miért nem hívja ki az ügyeletet?” „Nem ismerjük a körülményeket – próbáltam más szempontot megvilágítani –, a lényeg az, hogy valahogy eljutott a szakrendelésre, ahol viszont hagyták szenvedni.” „Különben is – folytatta a molett hölgy –: már a betegirányítónál végigállta a sort. Miért nem kéredzkedett előre, ha annyira rosszul volt?”
Bennem más kérdés motoszkált: abban a tucatnyi emberben, aki előtte toporgott, no meg az ablaknál intézkedő egészségügyi személyben nem merült fel, hogy előre kellene engedni/hívni szenvedő társukat? Sem a fejükben, sem a szívükben!? De értelmetlennek éreztem kimondani, mert valójában mi lógtunk ki a sorból: a túlbuzgó meg az élhetetlen földön fetrengő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.