Külföldre tartó oktatók

Már nemcsak az orvosok, de a kutatók és az oktatók jelentős része is külföldre vándorol. Az adatok szerint a Magyarországon dolgozó, doktori fokozattal rendelkezők több mint egyharmada 55 év feletti, az összes szakember 15 százaléka pedig a következő évre külföldi munkavállalást tervez. A természettudomány területén a legkritikusabb a helyzet: a Magyar Tudományos Akadémia elnöke szerint egy generáció jó része hiányzik az oktatói és a kutatói karból. Szerinte egy kilométer autópálya árából jelentősen javítani lehetne a helyzeten.

2011. 07. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pár éven belül komoly szakemberhiány lép majd fel a felsőoktatás és a kutatói szféra bizonyos területein, elsősorban a természettudomány területén. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közelmúltban publikált elemzése szerint az elmúlt 10 évben a szakemberek csaknem negyede élt 6 hónapnál hosszabb ideig külföldön. Ez az arány a fiatalabb generációk tekintetében lényegesen magasabb, a 35 évnél fiatalabbak több mint 40 százaléka ment külföldre dolgozni. A legtöbben közülük 2-5 évig éltek, illetve dolgoztak más országban az elmúlt évtizedben. A külföldi tartózkodás indokai között leggyakrabban (38 százalék) a kedvezőbb publikálási lehetőségeket, illetve saját kutatócsoport megszervezését jelölték meg, míg 33 százalékuk az egyéb szakmai, gazdasági tényezőkre (például magasabb fizetés) hivatkozott. A jövőbeli kilátásokat illetően a tudományos fokozattal rendelkezők 15 százaléka jelezte, hogy a következő évben 6 hónapnál hosszabb időre tervez külföldi tartózkodást vagy munkavállalást. Az elemzés szerint a tudományos fokozattal rendelkezők általában elégedettek hazai karrierkilátásaikkal, azonban nagy részük szerint keresetük nem felel meg elvárásaiknak. Leginkább felelősségteljes munkájukat és önállóságuk mértékét, legkevésbé pedig munkájuk társadalmi presztízsét értékelték pozitívan.
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke szerint az oktatói és a kutatói kart tekintve elsősorban a természettudományos területen várható néhány éven belül szakemberhiány a külföldi munkavállalás, illetve a más szektorban való elhelyezkedés miatt. Pálinkás József lapunk kérdésére kifejtette: az MTA kutatóintézeteiben felmérést végeztek a kutatók korösszetételéről, és kiderült, hogy míg a társadalomtudományok területén egészséges a fiatal és az idősebb kutatók aránya, addig a reálterületen ez koránt sincs így: a 40–50 éves korosztály tagjai jóval kevesebben vannak, mint az 50 év felettiek, vagyis a néhány éven belül nyugdíjba menő kollégák egy részének nem lesz utánpótlása. Rámutatott arra is: a fiatal PhD-sek legjobbjai kifejezetten keresik a külföldi munkalehetőségeket. Pálinkás leszögezte: a középkorú generáció azért van alulreprezentálva, mert a 90-es években a fiatal reáldiplomások előtt megnyíltak az üzleti, vállalati szektor kapui, és a cégek sokszor kedvezőbb feltételeket biztosítottak nekik, mint az alulfinanszírozott tudományos szféra. Az MTA elnöke szerint a probléma csökkentése érdekében gyors és határozott állami beavatkozásra van szükség. A kutatóknak nemcsak az a problémájuk, hogy alacsony a fizetésük, hanem az is, hogy nem látnak garanciát tudományos munkájuk kiteljesedésére a kiszámíthatatlan pályázati finanszírozási rendszer miatt. Rámutatott: a kutatói pályázatokat bonyolító Országos tudományos kutatási alapprogramok finanszírozása az elmúlt húsz évben reálértékben a korábbi negyedére csökkent. Pálinkás azt javasolja a kormánynak, hogy jövőre harmadával emelje meg ezt a pénzt. Hozzátette: az 1,8 milliárd forintos pluszból, vagyis 1 kilométer autópálya árából, jelentősen csökkenteni lehetne az elvándorlási hajlandóságot. Szerinte középkorú oktatói gárda pótlására a Lendület program kiterjesztése lehetne a megoldás. Pálinkás József azt szeretné, hogy a jövőben ne csak a fiatal kutatókat lehessen hazacsábítani a kiemelt támogatással, hanem a 45 év feletti, külföldön dolgozó hazai kutatók legkiválóbbjait is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.