Magok, szúnyogok

Hegyi Zoltán
2011. 07. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ökoterroir rögzült és gyakran felbukkanó mániája, hogy Magyarország speciális helyzetben van, amennyiben tömegeket kellene behúzni a munka világába, de úgy, hogy közben át kell ugrani néhány lépcsőfokot, és ügyesen landolni a fenntartható fejlődés kritériumainak megfelelve. Felszámolni a borzalmas mélyszegénységet, esélyt adni a felzárkózásra, és közben önmérsékletet tanúsítani, ügyelni a környezet védelmére, tehát harmóniát teremteni a káoszból nem egyszerű feladat, de nem is lehetetlen. Miután a küzdelem egyre több helyen már a puszta létezésért folyik, a háztájik rehabilitálása és támogatása kulcskérdés, a nagy tételben termelő, ökológiai gazdaságok létrehozásával pedig enyhíthető a munkanélküliség, de még az egészségügy túlterheltsége is. Nyilvánvaló, hogy hálót kell adni, és nem halat, valamint az alapoknál kell kezdeni, ami konkrétan akár vetőmag is lehet. A kísérletek megkezdődtek, és már gyűlnek a tapasztalatok is. Az encsi kistérségben például a Vöröskereszt tavasszal ezer családnak osztott vetőmagot, egyenként kétezer forint értékben. Sokan egyáltalán nem éltek a felkínált lehetőséggel, mások viszont belevágtak. A kialakult helyzetet kétféleképpen lehet tehát értékelni. Az első csoporttal most nem érdemes foglalkozni, mert nem vezet sehová. A második csoport tagjai viszont gazdagodtak, tapasztalatokkal is. Váratlanul megjelent az életükben a sikerélmény. Egy cigány asszony például jogos büszkeséggel a hangjában kalauzolta végig veteményesében az újságírókat, pedig hol van még a betakarítás semmihez sem fogható élménye! A minta, a példa jelentősége pedig, amit a családjával együtt felmutatott a közösségnek, egyszerűen felbecsülhetetlen.
A Balaton térségéből is jó hírek érkeztek, befejeződött a mindmáig rejtélyes halpusztulás, a víz tiszta, és elkezdődött a szúnyogirtás is, ami, valljuk be, még akkor is kényelmesebbé teszi az életet egészen az egzotikus rezisztens fajták felbukkanásáig, ha tudjuk, hogy a szúnyognak is megvan a maga szerepe egy tó életében. Amennyiben persze csínján bánnak vele. Azokon a településeken, ahol van rá pénz, átlagosan évente négy-öt alkalommal végeznek kémiai szúnyoggyérítést, Százhalombattán viszont, úgy tűnik, kissé túllőnek a célon. Az erre az évre előirányzott harminchárom hadjárat barokkos túlzásnak látszik, különösen akkor, ha esőben és szélben is nekiveselkednek, mint ahogy az már megtörtént a Levegő Munkacsoport információja szerint.
A felesleges mindig drága, és esetünkben környezeti és egészségügyi kockázatokat is jelenthet.
A Magyarországon szúnyogirtásra engedélyezett kémiai szer, a deltamethrin ugyanis károsíthatja a hormonrendszert, néhány éven belül várható is az uniós betiltás. Addig meg csendben károsodunk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.