Megszületett a chipsadó

A képviselők tegnap elfogadták a népegészségügyi termékadóról, közkeletűbb kifejezéssel élve a chipsadóról szóló előterjesztést. A zárószavazás előtti pillanatokban fideszes javaslat alapján némiképpen puhábbá vált a törvény.

Bodacz Balázs
2011. 07. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy kategóriába került a fogyasztásra kész leves a bébiétellel, már ami a népegészségügyi termékadó alóli mentességet jelenti; így döntött a parlamenti többség, amikor a chipsadóhoz benyújtott, a fideszes Rogán Antal nevével fémjelzett módosításról szavazott. A szintén a Fidesz színeiben politizáló Ágh Péter pedig azt indítványozta, hogy az ételízesítőket terhelő adó az eredetileg tervezett kilónkénti 500 forint helyett csak 200 forint legyen. Egy másik Fidesz-politikus, Nógrádi Zoltán megelégedett volna azzal is, ha egy kilogramm ételízesítőt mindössze 125 forint adó terheljen, és a hatálybalépést is négy hónappal, január 1-jéig eltolta volna. A végül elfogadott törvényben az eredetileg tervezett dátum nem változott, így a jogszabály rendelkezései szeptember 1-jétől már élni fognak.
A deklarált cél szerint az adó kivetése után befolyó nagyjából 20 milliárdnyi éves bevétel az egészségügyre fordítható összegeket növelné. A törvény elsősorban a cukor-, a só- és a koffeinfogyasztás ellen lép fel. Adóköteles termék a 25 százaléknál kisebb gyümölcstartalmú üdítőital, ha decinként 8 grammnál több cukrot vagy 10 milligramm koffeint tartalmaz. A „névadó” chipseket, illetve olajos magvakból készült nassolnivalókat akkor terheli adó, ha 100 gramm termék legalább 1 gramm sót tartalmaz. Az adó mértéke üdítőital esetében literenként 5, energiaital esetében literenként 250 forint. Az előre csomagolt, cukrozott készítményeket kilónként 100, a sós rágcsálnivalókat és a már említett ételízesítőket 200-200 forint adó terheli.
Egy korábban elfogadott módosító indítvány nyomán a negyven százaléknál magasabb kakaótartalmú csokoládék kikerültek a jogszabály hatálya alól, ezzel elsősorban a jó minőségű terméket gyártó magyar cégek jártak jól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.