Mentőövek Erdély örökségének

Sikerült nemzetközi síkra terelni a kolozsvári Házsongárdi temetőben évek óta uralkodó áldatlan állapotok elleni fellépést: a több mint négyszáz éves sírkertben a napokban megkezdődött a műemlék sírok topográfiai felmérése is.

2011. 07. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kitüntetés hadisírgondozásért. A magyar hadisírok, emlékművek és kegyeleti helyek ápolásáról szóló riportjaiért lapunk munkatársát, Margittai Gábort II. osztályú Magyar Hadisírgondozásért kitüntető címmel ismerte el Hende Csaba honvédelmi miniszter.


Megelégelte a kincses város magyarsága a Házsongárdi temetőben szinte napi rendszerességgel elkövetett garázdálkodásokat. Az erdélyi magyar történelmi egyházak, valamint tíz helyi magyar civil szervezet vezetői szombatra meghirdették a sírkert ökumenikus áhítattal egybekötött együttes bejárását, amelyen tiltakozni kívánnak a felbecsülhetetlen építészeti emlékek évek óta tartó rongálása ellen. Az utóbbi időben nem telt el hét anélkül, hogy a több mint négyszáz éves temetőben ne gyaláznák meg valamelyik évszázados sírkövet. Nemrég a Bánffy család sírkertjében két XIX. századi tumbát, valamint Nagy Gyula néhai erdélyi református püspök frissen restaurált sírkövét öntötték le fáradt olajjal.
Műemlékvédők és Gergelyné Tőkés Erzsébet, a Házsongárd Alapítvány igazgatója hosszú évek óta hasztalanul követelik a sírkert gondnokságát ellátó helyi önkormányzattól, hogy akadályozza meg a pusztítást, lásson neki mintegy négyszáz sír műemlékké nyilvánításának. A polgármesteri hivatal pénzhiányra hivatkozott, de a napokban rászánta magát, hogy térfigyelő kamerákkal hálózza be a 25 hektáron fekvő, 1970-ben műemlékké nyilvánított sírkertet.
A hét elején sikerült áttörést elérni: a román kultuszminisztérium által felkért szakértők nekiláttak a Házsongárd műemlék sírjainak topográfiai felméréséhez. A sírok külön-külön műemlékké nyilvánítása lehetővé teszi, hogy a rongálókat megbüntessék. A sírkövek és kripták helyreállítására való pályáztatáshoz szükség van a síremlékek művészettörténeti leírására, amely a néhány hónapig tartó felmérés során szintén elkészül. Egy héttel ezelőtt egyébként meglátogatta a temetőt Detlev Boeing, az Európai Bizottság Bővítési Stratégiai Igazgatósága kisebbségi és emberi jogokért felelős főtanácsosa is, aki a látottak alapján leszögezte: fel kell hívni a közvélemény figyelmét a sírgyalázásokra. Mentőövet nyújthat Erdély panteonjának az is, hogy a magyar kormány – Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes bejelentése szerint – javaslatot kíván tenni Bukarestnek: kerüljön a temető Románia UNESCO-listájára. Márpedig ehhez valamennyi sírhelyet külön-külön védetté kell nyilvánítani, ez a folyamat azonban már az idén befejeződhet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.