Nem lesz totális iskolaállamosítás

Hamarosan a kormány elé kerülhet az új közoktatási és felsőoktatási törvény koncepciója – tudta meg lapunk Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkártól. A szakember kijelentette: a közoktatási törvény koncepciójának legújabb változata szerint továbbra is vegyes fenntartású marad az iskolarendszer. Állami fenntartás alá elsősorban a kollégiumok, a kis iskolák egy része és a szakképző intézmények kerülhetnek.

2011. 07. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány hete már elkészült az új köz- és az új felsőoktatási törvény átdolgozott változata, ám a kormány megvárta a tárgyalással a szociális konzultáció végeredményét – mondta lapunknak Gloviczki Zoltán, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közoktatásért felelős helyettes államtitkára. A tervek szerint – amennyiben a kabinet jóváhagyja a koncepciókat – a tárgyalás után azonnal megkezdődik a javaslatok kodifikációja. A kész törvényjavaslatok az őszi ülésszak idején kerülhetnek az Országgyűlés elé.
*
Gloviczki Zoltán a közoktatási törvény koncepciójának átdolgozott változata kapcsán kijelentette: a tervezet szerint továbbra is marad a vegyes fenntartású iskolarendszer, egyes sajtóhírekkel ellentétben nem államosítják az összes állami intézményt.
A törvény deklarálná az állam alapvető feladatellátási kötelezettségét, amelyet megfelelő feltételek mellett önkormányzatoknak és más fenntartónak is átadhat. Vannak azonban olyan intézménytípusok, amelyek esetében előnyösebb lehet az állami fenntartás. Az átdolgozott koncepció szerint állami fenntartásban maradhatnak majd a kollégiumok, ma ugyanis a fenntartó önkormányzatok nem érdekeltek az ilyen intézmények fejlesztésében, mivel a kollégista diákok családjai nem tartoznak a választási körzetükhöz. Szintén állami fenntartásba kerülnek majd azok a kis iskolák, amelyeket korábban bezártak, ám most a szülők kérésére újranyitják az alsó tagozatot.
Az ilyen iskolák esetében az önkormányzat nagy valószínűséggel nem tudná finanszírozni a fenntartást, ahogy korábban sem volt képes erre. Állami fenntartásba kerülhetnek szakképző intézmények is. Ez a terület ma komoly problémákkal küzd, bizonyos szakmák területén egyre nagyobb a szakemberhiány, ezért a képzések központi összehangolására van szükség. Ma az önkormányzatok egy része a képzések indításakor azok népszerűségét, illetve költségigényét veszi figyelembe, nem pedig a munkaerő-piaci igényeket.
A koncepció szerint állami fenntartásba kerülnének még a pedagógiai ellenőrzést végző és különböző vizsgálatokat lebonyolító szakszolgálatok is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.