Pályaelhagyó diplomások, keresett szakmunkások

Soha nem látott hiány szakmunkásokból, túlkínálat diplomásokból – egyebek mellett ezt állapította meg az egyik legújabb felmérés. Az elemzés adatai szerint az informatikai, gépészeti vagy pénzügyi diplomával rendelkezők még könnyen találnak állást, a jogászok és a bölcsészek közül azonban sokan pályaelhagyásra kényszerülnek. A szakmunkásokat nagyon keresik, de még mindig alulfizetik őket.

2011. 07. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közgazdász, bölcsész, jogász és kommunikáció szakos diplomával szinte lehetetlen elhelyezkedni a piacon – derül ki a Workania.hu állásportál felméréséből. Az adatok szerint ma a középiskolás diákok 80 százaléka azt tervezi, hogy főiskolára, egyetemre jelentkezik, a mai 20–24 éves korosztály 69 százaléka pedig ténylegesen is belép a felsőoktatásba. Ez évente több mint 50 ezer friss diplomást jelent a munkaerőpiacon. Az évek óta tartó tendencia miatt túlkínálat alakult ki diplomásokból, míg a szakmunkásokból soha nem látott hiány van.
Az adatok ugyanakkor azt mutatják, hogy nem minden diplomásnak egyforma a helyzete. Bizonyos képesítésekkel szinte lehetetlen elhelyezkedni, míg más területeken még mindig súlyos munkaerőhiány van. A cég adatai szerint 2008 harmadik negyedévétől folyamatosan több diplomás keres állást az értékesítés és a kereskedelem területén, mint ahány hirdetés van a piacon. Ezzel szemben a gépiparban az elmúlt egy évben az álláskeresők száma folyamatosan alacsonyabb volt az álláshirdetések számánál. Ficza János sajtószóvivő szerint közgazdászokból, bölcsészekből, jogászokból, marketing- és kommunikációs szakemberekből is súlyos a túlkínálat, többen közülük kénytelenek elhagyni a pályát.
Vannak ugyanakkor olyan területek is, ahol még mindig nagy a diplomásmunkaerő-hiány, így az ilyen végzettségű fiatalok könnyen találnak maguknak jól fizető állást: ilyen az informatika, a gépészet és a pénzügy. A szakmunkások esetében a legégetőbb munkaerőhiány az építő- és vendéglátóipar területén mérhető. A felmérés ugyanakkor megállapítja: bár a munkáltatók egyre nehezebben találnak jó szakembert, a megbecsülés a fizetéseken egyelőre kevésbé látszik. Míg Németországban a munkaerőhiány következtében egy jól képzett szakmunkás fizetése akár egy nagyvállalat középvezetőjének bérszintjét is eléri, addig hazánkban csak lassan emelkedik a szakmunkások bére. Az internetes bérfelmérés szerint egy asztalos havi átlagbére bruttó 123 ezer forint, a szakácsoké 126 ezer, a kőműveseké pedig 130 ezer forint. Az ácsok és pékek átlagosan bruttó 135 ezer forintot kapnak, a vízvezeték- és villanyszerelők 145 ezret, a hegesztők és géplakatosok pedig 150 ezret. Közel ugyanenynyit keres egy burkoló és egy esztergályos is. A CNC-gépkezelők átlagbére a legmagasabb: 178 ezer forint. A diplomások átlagbére ennél sokkal magasabb. A szakemberek szerint azonban a helyzet hamarosan változni fog, mivel ma diplomás munkanélküliek tömegei járnak szakmai képzésekre, hogy könnyebben állást találjanak, miközben a szakmunkások bére – ha lassan is – folyamatosan növekszik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.