Petrovics Emil halálára

Vakulya Eszter
2011. 07. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rövid betegség után csütörtökön elhunyt Petrovics Emil kétszeres Kossuth-díjas, kétszeres Erkel-díjas zeneszerző, érdemes és kiváló művész, az egykori Ki mit tud?-ok zsűritagja, aki a Zeneakadémia zeneszerzés tanára, illetve tanszakvezetője, 1986–1990-ig a Magyar Állami Operaház igazgatója, majd 2003–2005-ig fő-zeneigazgatója is volt, a rendszerváltás előtt pedig országgyűlési képviselőként is tevékenykedett. Petrovics Emilt 82 éves korában érte a halál.
A szerb édesapától Nagybecskereken született Petrovics Emil a II. világháború alatt édesanyjával került Budapestre, a Zeneakadémián Farkas Ferencnél tanult zeneszerzést. Korán sikeres lett, első operáját Hubay Miklós szövegkönyvére komponálta C’est la guerre (Ilyen a háború) címmel, az antifasiszta mű a világháború borzalmait mutatja be. Egy évvel később Arisztophanész Lüszisztraté című színműve, 1969-ben pedig Dosztojevszkij Bűn és bűnhődése ihlette operaírásra, de népszerű az Oscar Wilde nyomán 1979-ben komponált Salome című balettje is. Irodalmi kötődése nemcsak színpadi műveinél követhető nyomon: számos magyar költő versét, írását használta fel műveihez, ugyanakkor instrumentális alkotásai, filmzenéi is jelentősek. Az idei tavaszi fesztiválon mutatták be Shakespeare-daloskönyv című ciklusát, a Tekintet című folyóirat idei első számában tanulmányt publikált A zeneművészet apokaliptikus időszaka címmel, amelynek zárómondatában még azt üzente: „Alakítsátok meg a Zeneszerető Zeneszerzők Asztaltársaságát!” Utolsó éveiben Önarckép – álarc nélkül címmel két kötetben jelentette meg visszaemlékezéseit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.