Politikai elitképzés Magyarországon

Az eddigi legjobb nemzetközi ranglistás magyar helyezést érte el a Közép-európai Egyetem (CEU). A QS legújabb rangsora szerint a politikatudományi képzése bekerült a világ száz legjobb képzése közé. A CEU-nak a hazai egyetemek közül egyedüliként sikerült tripláznia, három képzése szerepel a legjobb kétszázban. Egy másik rangsorban a Budapesti Műszaki Egyetem ért el kiemelkedő eredményt.

2011. 07. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Végre újra jegyzik a világban a magyar egyetemeket. Az egyik legelismertebb rangsorkészítő, a brit Quacquarelli Symonds (QS) nemcsak az intézményeket, hanem a képzéseket is rangsorolja, pontos támpontot adva a leendő hallgatóknak arról, hogy egyes szakokat melyik elitegyetemen érdemes tanulni. Idén eddig három magyar egyetem öt képzése került be a világ legjobbjai közé. A triplázás a CEU-nak sikerült, azaz öszszesen három képzése került be a világ elitjébe.
A legjobb hazai eredményt a Közép-európai Egyetem politikatudományi képzése érte el: a QS most nyilvánosságra hozott, nemzetközi tanulmányok és politikatudományi képzéseket rangsoroló listáján az 51–100. helyet szerezte meg. Ezzel a CEU egy mezőnyben van a
George Washington Universityvel, a stockholmi, az amszterdami, a glasgow-i és a birminghami egyetemmel. A rangsor élén egyébként az amerikai Harvard Egyetem áll a brit Oxford és a Cambridge-i Egyetem előtt.
Szintén most hozták nyilvánosságra a szociológiai képzések világranglistáját: ezen a CEU képzése most a 101–150. helyen szerepel. Közép-Európa egyetemei közül rajta kívül csak a University of Vienna és a prágai Károly Egyetem került fel a kétszáz legjobb, társadalomtudományi szakokat indító egyetem listájára.
A QS június közepén bemutatott, filozófiai képzéseket rangsoroló listáján a CEU filozófiai kurzusa a 101–150. helyen szerepel. A másik két egyetem, amely még felkerült a QS világranglistájára, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem. A földtudományi képzések világrangsorában a 100–150. helyen szerepel az ELTE, egy mezőnyben a berlini Freie Universitättel, a japán Hokkaido egyetemmel, valamint a The Hong Kong Universityvel. A világ legjobb vegyészmérnöki képzéseinek kétszázas világranglistájára pedig a Szegedi Tudományegyetem került fel: az intézmény a 150–200. helyet szerezte meg.
A brit QS rangsora a 15 ezer akadémikus szavazata alapján mond ítéletet.
Eközben nyilvánosságra került a spanyol Consejo Superior de Investigaciones Científicas Cybermetrics Lab által összeállított ranglista is, amely szerint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a negyedik legjobb felsőoktatási intézmény Közép- és Kelet-Európában. A világ tizenkétezer felsőoktatási intézményét sorbaállító listán a BME a 314., az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 360., a Szegedi Tudományegyetem pedig a 458. helyre került.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.