Rendet kellett már tenni egyházügyben

Semjén Zsolt „kodifikációs remekműnek” nevezte a keddre virradóra elfogadott új egyházi törvényt. A KDNP elnöke szerint rendet kellett rakni, mert „az nem normális állapot, hogy 362, magát egyháznak mondó társulat van ma Magyarországon”.

Munkatársunktól
2011. 07. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke szerint a parlament által elfogadott új egyházi törvény továbbra is biztosítja mindenki számára a vallás szabad gyakorlásának jogát is és lehetőségét is. Kiemelte, hogy a hitbéli meggyőződés átéléséhez és gyakorlásához sem egyházjogi, sem pedig egyesületi státus nem szükséges.
Január elsejétől az Országgyűlés dönt majd arról, hogy mely vallási szervezet kerülhet be az egyházi nyilvántartásba. Ez a gyakorlat – emlékeztetett a miniszterelnök-helyettes – megegyezik a nemzetiségek elismerésével. – A törvény nem bezár, hanem kinyit, 14 egyházzal indulnak, de minden vallási közösség kezdeményezheti elismerését – mondta a pártelnök. A parlament kétharmados többséggel dönthet arról, hogy a kérelmezőt egyházként nyilvántartásba veszi-e. Az egyházként való elismerés formai feltétele a vallási tevékenység mellett a több mint húszéves szervezett működés. Az eredetileg tervezett 1000 fős létszámkorlát kikerült a végleges javaslatból. A közfeladatot ellátó, nem egyházként működő vallási szervezet számára pedig lehetőség nyílik, hogy a kormány megállapodást kössön velük a finanszírozásról. Semjén Zsolt kiemelte azt is, hogy annak az egyháznak, amely intézményt tart fenn, célszerű minél előbb kezdeményezni az állammal való megállapodást. A politikus a Hit Gyülekezete kapcsán arról beszélt: „ha egyszer a magyar társadalom ilyen mértékben támogatja, akkor ésszerű, hogy az Országgyűlés ezt akceptálja”.
A képviselők keddre virradóra fogadták el az új egyházi törvényt. A jogszabály tervezetét a KDNP készítette el, az utolsó pillanatban viszont a fideszes Balsai István nevével, illetve az általa vezetett alkotmányügyi bizottság által fémjelzett, zárószavazás előtti módosító indítvány lényeges pontokon írta át a törvényt. A leglátványosabb eltérés a két koncepció között, hogy ameddig a KDNP-s javaslat három kategóriában csaknem 50 vallási közösséget sorolt volna fel, addig a Balsai-féle szöveg már csak egy csoportot és 14 felekezetet említ.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.