Szélfútta hágók, zsibongó városok Európa peremén

B A L K Á N J Á R Ó<br /><br />A Nyugat-Balkánon és Európa legelzártabb országán, Albánián át vezető utunk délkeletnek fordul: a Dél-Balkánon meglepő szépségek és elhanyagolt vidékek váltakoznak egymással.

Rajcsányi Gellért
2011. 07. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kalandvágytól és egzotikum iránti érdeklődéstől függően ki megkönnyebbülve, ki sajnálkozva hagyja el Albániát. Az ország keleti kapuja fent nyílik a hegyekben: romos bunkerek őrzik a hágót, ahonnan le lehet tekinteni a kelet felé fekvő hatalmas, kéklő medencére. Az Ohridi-tó fölött járunk, amelyen Macedónia és Albánia osztozik. A kétharmad balatonnyi tó rendkívül látványos vidéken fekszik: alpesi magasságú hegyek ölelik körbe, a föléje emelkedő csúcsok párába vesznek az esti homályban. Bár területre kisebb, mint a Balaton, térfogatra nagyságrendekkel nagyobb nála: a magyar tengerben 1,9, míg az Ohridi-tóban 55,4 köbkilométernyi víztömeg található. Nem csoda, hogy a tó és környéke a Balkán üde, zöld szíve, különösen tavaszszal. Az itt élő állatfajok mintegy fele csak ebben a tóban honos.
Ohrid városa a tó északi partján fekszik, és adja magát az öszszehasonlítás: ez Macedónia Siófokja. A tóparti, szocreál szállodasor, a kikötőben álló tavi hajók és kis vitorlások, az árnyas fasorok mind a balatoni nyaralóhelyeket idézik, igaz, 15-20 évvel ezelőtti állapotukban. Albánia után minőségi ugrás tehát Ohrid, amely ráadásul hangulatos óvárossal is rendelkezik. Török-balkáni típusú, fecskefészekként egymáshoz tapadó, faszerkezetes, fehér házak és középkori, bizánci templomok, kápolnák alkotják a tó fölé kúszó csendes városkát. Egy kies sziklafokon emelkedik a XIII–XIV. századi Kaneo Szent János-templom, kertjében magányos sírkereszt áll tökéletes harmóniában a körülötte fekvő tájjal. Az Ohridi-tó Macedónia legszebb vidéke: keskeny úton megközelíthető déli végében található a Szent Naum-kolostor, amit a pávák uralnak. Ezek a pompás madarak a kolostorudvar és a kert lakói, nyugodtan sétálgatnak a látogatók között, de ha kedvük tartja, felszállnak a templom oromzatára is, és ott rikoltoznak egymással. A középkori templom belsejében néma csend honol: gyertyafényes félhomályban tekintenek le ránk az ortodox ikonok szentjei.
Teljes lelki békében kelünk át ezután egy szédületes hágón, ami az ohridinál alig kisebb Preszpa-tóhoz vezet, amelynek túlsó partján már Görögország fekszik. Ez a szerényebb látnivalókkal rendelkező tó és Görögország északi, hegyes tájai kevesebb izgalmat nyújtanak. A Meteorák már annál látványosabbak: a Pindosz-hegység előterében, holdbéli tájban sziklacsúcsokra épült kolostorok Görögország világhírű nevezetességei, amelyeket az ott nyaraló magyarok tömegei is szívesen felkeresnek. Érdemes korán érkezni a kolostorokhoz, mert délben már buszok tucatjai ontják magukból a turistákat, és elvész az egykor szerb uralkodók által támogatott, majd a szultánok által is megtűrt, különös világ varázsa. A Pink Floyd éteri Dark Side of The Moonját hallgatva ereszkedünk le a mesebeli tájból, hogy egy nyüzsgő kikötőváros, Theszaloníki felé vegyük az irányt.
A Balkán Barcelonájaként is felcímkézhető görög nagyvárosban péntek este lüktet az élet: a kikötői sétányokon és a belsőbb utcákon is alig lehet elférni a korzózó emberektől és az egymást érő éttermektől, kocsmáktól, kluboktól vagy bároktól. Akármilyen nehéz helyzetben van is Görögország, a görög ember életkedvét nem kell félteni: tapssal és pénzzel jutalmazzák a kiülős helyek előtt játszó mutatványosokat. Reggelig zajlik az élet az utcákon, hogy aztán megállás nélkül mosódjon át a holnapba.
Másnap már északi irányba fordulunk: hiába beszélünk immár két uniós tagállamról, a görög–bolgár határ még mindig nagyon eltérő fejlettségű országok között húzódik. Bulgária az EU legszegényebb országa, és bár nem beszélhetünk albániai színvonalról, a bolgár vidék nagy része nagyon messze van még az európai átlagtól. Szegényes falvakon át megyünk be a Rila-hegység gyomrába, egy ózondús levegőjű, sűrű erdővel borított völgybe. A Rilai-kolostor Bulgária első számú látnivalója: a X. században alapított ortodox egyházi központ a török hódoltság fél évezrede alatt a bolgár kultúra egyik menedéke volt. A többször bővített és újjáépített Rila ma régi fényében fogadja a látogatókat. Az udvaron elmélyülten átsuhanó szerzetesek vagy barátságosan beszélgető pópák fekete alakjai emlékeztetnek minket egy évszázadok óta alig változó egyházi kultúrára.
Szófia, Bulgária fővárosa természetesen már világibb hely Rilánál, de a kolostornál kevesebbet ad az utazónak. Mondhatni, szinte semmit: kevés ilyen hangulattalan nagyváros lehet Európában. Miközben látszik persze a feltörekvés igénye (bevásárlóközpontok, plázák s egy pár belvárosi bár hoz nemzetközi hangulatot a városba), de Szófia összképét foltozott, poros utak, kopott századelős bérházak, Sztálin-barokk középületek és kiterjedt lakótelepek alkotják – mintha a Keleti pályaudvar környékét kereszteznénk Miskolccal. A városban kevés szórakozási lehetőség akad, szellemi érdeklődésünket kielégítő látnivaló vagy esemény még kevesebb. A bolgárok persze a Balkán többi népéhez hasonlóan nagyon kedvesek, de Bulgáriának még nagyon sokat kell fejlődnie, hogy utolérje Európát.
Ez különösen a Szerbián és az Alföldön keresztül tartó, egynapos utazás után, a Dunát és a budai panorámát megpillantva tudatosult bennünk. Budapest: nyugatról nézve a Balkán, onnan nézve a Nyugat kapuja, talán már örökre. Itthon vagyunk benne.
(Vége)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.