Szellő hazai törököt fogott

Nem utazik haza érem nélkül a magyar küldöttség Ankarából, az ökölvívó Európa-bajnokságról. Tegnap a félnehézsúlyú Szellő Imre emberfeletti küzdelemben győzte le török ellenfelét, Lakatos István (49 kg), Káté Gyula (69) és Bernáth István (+91) nem jutott be az elődöntőbe.

Ch. Gáll András
2011. 07. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elején nem sikerült elkapnom a ritmust, de a harmadik menet kifejezetten jól sikerült, öszszességében mégis úgy érzem, hogy elment a meccs. Ha előbb elkezdem azt bokszolni, amit a harmadikban, akkor én nyertem volna, mert felőrlöm az olasz ellenállását. Nálam komolyabb eredményekkel rendelkező versenyzők is nehezen tudnak megfordítani egy vesztésre álló meccset, ezen az Eb-n nagyon kevesen tudnak visszajönni, nekem sem sikerült. Csalódott vagyok, tudom, hogy elszúrtam, előbb kellett volna vérmesen belemenni a meccsbe, és szétütni az olaszt. Ezt nem tettem meg, de az optimizmussal tölt el, hogy a harmadik menetre mindkét erős, fiatal ellenfelemet sikerült felőrölnöm. Azt nem mondom, hogy várom a vb-felkészülést, mert csak most jöttem ki a ringből, de bízom abban, hogy tudok javítani októberben Bakuban – fogalmazott Káté Gyula másfél órával az olasz Vincenzo Mangiacapre ellen 22:14-gyel elveszített negyeddöntője után, azaz Bacskai Imre után másik frontemberünk is érem nélkül maradt – Kátéval ilyesmi hét éve nem történt.
Volt olyan – Jákó Péter csapatorvos –, aki Kátét látta győztesnek, de a többség – maga Káté is – egyetértett a pontozókkal. Tény, Mangiacapre jókora önbizalommal, már-már hetykén bunyózott, nem látszott, hogy kettejük közül ki a hatszoros felnőtt Eb- és vb-érmes. Jobbkezesein rendre „fennakadt” Káté – ahogy erre Kovács László szövetségi kapitány rámutatott –, szóval, mit szépítsük, kikapott.
Mint ahogy a papírsúlyú Lakatos István is, pedig ő aztán verhető ellenfelet kapott első felnőtt Eb-jén a bolgár Georgi Andonov személyében. Mégis utóbbi győzött 15:10-re, mert bátrabban bokszolt. Lakatos jól hajrázott, de, mint szinte mindig ezen a viadalon, ez kevés volt.
És jött a török Sayak Caner ellen Szellő Imre (81 kg), akinek évtizedes felnőtt pályafutása alatt még sohasem sikerült világversenyen érmet szereznie. Eddig. Mert most hiába veszítette el a pontozóknál
4-3-ra az első, és 5-4-re a második menetet – csak a pontozóknál, mert valójában addig is ő volt jobb –, a harmadikban kisöpörte a ringből a hazaiak bírók által támogatott kedvencét. És még így is csak 13:13 lett a vége, de amikor a zsűrielnök felemelte a piros tárcsát – Szellő a piros sarokban volt –, akkor a kecskeméti fiú csókot dobott a közönségnek, mert élete első felnőtt-világversenyes érmét ünnepelhette. Segédpontokkal győzött, ez a szerencse már kijárt nekünk.
– Nyugodt voltam, cseppet sem nyomasztott, hogy talán az utolsó magyar éremesély az enyém itt, Ankarában. Két menet után fogalmam sem volt, hogyan állunk, Laci bácsi (Kovács László szövetségi kapitány – a szerk.) azt mondta, üssek hármakat. Szerintem komoly pontkülönbséggel győztem, de mindegy, lényeg, hogy érmes vagyok. Mindezt a családi hátteremnek köszönhetem, és annak a négy hónapnak, amit a WSB-ben töltöttem, Memphisben, ahol az amerikai olimpiai csapat edzője volt a trénerem – mondta Szellő.
Zárásként Bernáth István simán (18:6) kikapott az olimpiai és világbajnok olasz Roberto Cammarellétől, így egy éremmel utazhatunk haza Ankarából.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.