Durvul a menzaháború Pest megyében

„Elfoglalta” a korábban a közétkeztető cég által lezárt tizenkét konyhát a Pest megyei önkormányzat, így újra zavartalan az ellátás a megye által fenntartott szociális intézményekben. Az önkormányzat szerint a lépést a szociális vészhelyzet indokolta, hiszen az ételek megfelelő hűtése, tárolása hiányában fertőzésveszély fenyegetett. A Hungast Kft. szerint birtokháborítás történt, ami ellen jogi úton lépnek fel. Szeptembertől még nagyobb baj lehet, hiszen a szerződés szerint az önkormányzat által fenntartott iskolákban is a Hungast végzi a közétkeztetést.

2011. 08. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyhetes várakozás és a közétkeztető cég többszöri felszólítása után a Pest megyei önkormányzat „elfoglalta” az általa fenntartott tizenkét szociális intézmény konyháját, amelyeket a Hungast Kft. a vele szemben fennálló tartozások miatt zárt be. A több mint 1700 intézménylakó étkeztetése most újra zavartalan. A szociális intézményekben komoly gondot okozott a megfelelő tálalás hiánya, hiszen az otthonok lakóinak jó része speciális ellátást igénylő idős ember.
– Feltörték az ajtót, elfoglalták a konyhát, használják a berendezéseinket, ráadásul lecserélték a zárakat, és nem engedik be a dolgozóinkat – sorolta panaszait Kérfalusi Attila, a Hungast Kft. ügyvezetője. Hozzátette, birtokvédelmi eljárást kezdeményeznek az önkormányzat ellen a jegyzőnél, mivel a konyhákon az érvényes szerződés szerint a cégnek van birtokbavételi joga, ráadásul az önkormányzat jogszerűtlenül használja a cég által vásárolt eszközöket is. Az ügyvezető leszögezte: nem ezt a lépést várta az önkormányzattól, hiszen hónapok óta úgy végezték el a szociális intézményekben a tálalási feladatokat, hogy közben az önkormányzat szinte egyetlen fillért sem fizetett ki az adósságából. Kérfalusi Attila szerint már 1,2 milliárd forintra rúg az önkormányzat céggel szembeni tartozása, ami a tavalyi és az idei évre vonatkozó lejárt közétkeztetési tartozásból, a cég által végrehajtott konyhai beruházásokból, valamint a tálalási költségekből tevődik össze. Megjegyezte, emiatt három hónapja nem tudnak fizetni mintegy kétszáz dolgozójuknak, akiknek számlákat kellene rendezniük és hiteleket törleszteniük. Ha a helyzet nem rendeződik rövid időn belül, családok élete mehet tönkre. Hozzátette: amennyiben az önkormányzat nem kezd el törleszteni, és nem ad végre a cégnek elfogadható árajánlatot a tálalásra, akkor szeptember 1-jén az önkormányzat által fenntartott 18 iskola konyháját is zárva tartják majd.
A Pest megyei önkormányzatnál másképp látják a helyzetet. Ambrus András, az önkormányzat sajtófőnöke lapunknak leszögezte: nem követtek el jogsértést, hiszen az érintett konyhák az önkormányzat tulajdonában vannak, a cég birtokbavételi joga pedig csak addig tart, amíg ellátja a szerződésben vállalt feladatait. Hozzátette: a konyhák lezárása miatt olyan vészhelyzet alakult ki, amely az intézmények több mint 1700 lakójának egészségét veszélyeztette, az önkormányzatnak pedig kötelessége volt megszüntetni ezt az állapotot. Ambrus András szerint abban az egy hétben, amikor a Hungast lezárta a konyhákat, a szociális intézmények beteg lakóinak étkeztetését kiszállított ételekkel oldották meg, ám az élelmiszereket nem tudták tárolni, hűteni, melegíteni, és szükség esetén pépesíteni sem. A hiányosságok közvetlen járványveszéllyel fenyegettek. Jelenleg az önkormányzat dolgozói látják el a tálalási feladatokat. Hozzáfűzte: az alkalmazottak a konyhák átvételekor jegyzőkönyvet vettek fel a benn lévő eszközökről, és felelősséget vállalnak azokért a berendezésekért, amelyek a Hungast Kft. tulajdonát képezik. Ambrus András elismerte, hogy nem engedik be a cég dolgozóit a konyhákra, szerinte ugyanis nincs ott semmi keresnivalójuk, ha a feladatokat nem látják el. A sajtófőnök szerint tény, hogy jelentős összeggel tartoznak a cégnek, ebből 475 millió forintos adósságot már el is ismertek, ám fizetni addig nem tudnak, amíg nem kapják meg az önhikiből (önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok részére fenntartott állami pénzügyi keret) nekik ígért 2,5 milliárd forintot. Leszögezte ugyanakkor, hogy a tartozások egy részét vitatják, a Hungast ugyanis a tálalási költségek elszámolásakor olyan extrém kiadásokat is kiszámlázott, mint például a cég központi irodájának takarítása, és a konyhákon végzett beruházásairól sem tudott tételesen elszámolni. Ambrus András hozzátette: amennyiben a cég bizonylatokkal igazolja, hogy mely eszközök az övéi, akkor azokat elviheti a konyhákról. A sajtófőnök szerint az önkormányzat továbbra is megegyezésre törekszik, és arra kéri a céget, hogy folytassák a tárgyalásokat, ám a vészhelyzet elhárítása minden másnál fontosabb volt.
Ismert: a közétkeztetést végző cég csaknem fél évvel ezelőtt, március 3-án függesztette fel a menzák működését 18 Pest megyei iskolában arra hivatkozva, hogy a fenntartó összesen 620 millió forinttal tartozik neki. Miután a raktárkészletek kiürültek, a cég már az önkormányzat fenntartásában lévő 12 szociális intézmény lakóinak ellátását sem tudta vállalni, de a konyhákat nem zárta le, és a máshonnan kiszállított ebédek tálalását vállalta. Augusztus 2-án azonban a tálalási feladatok elvégzését is felfüggesztette, és lezárta a konyhákat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.