Fejvédő nélkül: kockázat vagy fejlődés?

Deák Zsigmond
2011. 08. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden már hírt adtunk róla, hogy 2013-tól alapvető változáson megy át az amatőr ökölvívás a nemzetközi szövetség (AIBA) végrehajtó bizottságának friss döntése alapján. Az új, profi sorozathoz – APB, AIBA Professional Boxing – minden 19 és 40 év közötti amatőr bokszoló csatlakozhat majd, sőt, a sorozat elején bizonyos feltételek mellett profik is, akik részt vehetnének az olimpián, már a 2016-os Rio de Janeiró-i játékokon. Az AIBA megváltoztatja a pontozási rendszert is, 2013 után a tavaly elindított félprofi liga, a WSB szisztémáját veszi át. Látványos újításként a felnőtt férfiaknál nem használnak fejvédőt az amatőrversenyeken sem.
Ezt a felszerelést az 1988-as szöuli olimpia után vezették be, megakadályozandó az esetleges agykárosodással járó fejsérüléseket, ez volt a NOB feltétele a sportág ötkarikás programban maradásához. Jákó Péter, a hazai Sportkórház egykori igazgatója 1971-ben lett tagja az AIBA orvosi bizottságának, 1994-től 2006-ig elnökként vezette azt, részt vett az egészségügyi védelem kidolgozásában, tehát autentikus a véleménye. „Nem értek egyet a mostani változtatással, amely közelebb viszi az amatőr ökölvívást a profihoz. A szándék az, hogy megpróbálják visszahódítani a nézőközönséget, de ez kétélű játék, hiszen a profiknál évente-félévente súlyos koponyasérülések, halálesetek történnek. Kérdés, hogy a NOB hagyja-e ezt, 1988 óta, amikor közösen kidolgoztuk a szabálymódosításokat, nem kellett foglalkoznia a boksszal, hiszen kiderült, ez sem veszélyesebb, mint más sportok.” Jákó doktor ettől függetlenül egyetért azzal, hogy az amatőr ökölvívás reformokra szorul. „Ebből a szempontból szerintem a fejvédő vagy a mezek színe ötödrangú kérdés, sokkal inkább a versenyrendszert kellene megreformálni, hogy egy világverseny ne tartson két hétig, kongó lelátók előtt sok olyan gyenge mérkőzéssel, hogy elalszik az ember a ring mellett. Ha a legjobbak küzdenének meg egymással, a színvonalra már vevők lennének a nézők, fejvédő ide vagy oda.”
Csötönyi Sándor, a hazai szövetség elnöke az AIBA végrehajtó bizottsági tagjaként szintén abszolút illetékes, s ő szakmai szempontból üdvözli a leendő változásokat. „2007 óta próbáljuk nyitottabbá tenni a rendszerünket, s a WSB sikere felbátorította az AIBA-t az újítások bevezetésére. Csak a felnőtt férfiak veszik le a fejvédőt, s akadnak statisztikák, amelyek szerint azzal is előfordultak sérülések, főleg a szemnél, s a térlátást is akadályozta. Az APB beindulása pedig azt jelentené, hogy nem kellene a versenyzőinknek fiatalon elmenniük profinak, hiszen így is tudnának pénzt keresni, s egyben az olimpián is indulni, a sportág újra összeforrna, az irányítás egy kézbe kerülne. A NOB egyelőre nem tiltakozott, persze a puding próbája az evés.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.