Kevesebb a tanár és az iskolás gyerek

A tavalyinál 2177 pedagógussal és 24 ezer gyermekkel kevesebb kezdi meg az új tanévet szeptemberben – derül ki a Nemzeti Erőforrás Minisztérium statisztikai osztályának becsléséből. Az óvodákban a legjobb, a középiskolákban a legrosszabb helyzet. Hivatalosan eddig 23 közoktatási intézményről jelezték, hogy szeptembertől egyházi fenntartásúvá válik.

2011. 08. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyan a végleges adatokat csak október 15-ig kell közölniük az óvodáknak, iskoláknak a hozzájuk járó gyermekek és az alkalmazott pedagógusok létszámáról, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium statisztikai osztálya elkészítette a következő tanév létszámadataira vonatkozó becslését. Az adatok szerint sajnos tovább apad a gyermeklétszám: összesen 26 ezerrel lesz kevesebb iskolás, mint egy évvel korábban, a tavalyi 1,334 millió helyett csupán 1,308 millió gyerek ül be az iskolapadba szeptember 1-jén. A becslések szerint az általános iskolások száma 7569 fővel, a szakiskolásoké több mint 4000 fővel, a speciális szakiskolásoké 216 fővel csökken. Arányaiban a gimnazisták és a szakközépiskolások száma csappan meg a legjelentősebben: előbbiek közel 7000, utóbbiak több mint 7500 fővel lesznek kevesebben.

*

A számok az általános iskolákban 1 százalékos, a szakiskolákban 3, a szakközépiskolákban és a gimnáziumokban 3,5 százalékos gyermeklétszám-csökkenést takarnak. Biztató ugyanakkor, hogy az óvodába járást ösztönző programoknak köszönhetően az óvodák pozitív mérleget mutatnak: a tavalyi adatokhoz képest idén több mint 2000-rel több gyerek lesz óvodás. Az óvodások számának növekedését figyelembe véve összesen 24 ezerrel lesz kevesebb gyerek szeptembertől a közoktatásban, mint egy évvel korábban.
A gyermeklétszám évek óta tartó apadása miatt várhatóan a pedagógusok is kevesebben kezdik majd meg az évet. A tárca statisztikai osztályának becslése szerint a főállású pedagógusok száma a tavalyi
152 877 főről idén 150 700 főre csökken majd, ami összesen 2177 fős létszámcsökkenést jelent. Az általános iskolákban 765, a szakiskolákban 314, a gimnáziumokban 592, míg a szakközépiskolákban 629 fős pedagóguslétszám-csökkenéssel számolnak. Arányaiban a középiskolai tanárokat érinti majd a legnagyobb mértékű létszámcsökkenés, a becslések szerint 3 százalékkal apad majd a szakközépiskolai és a gimnáziumi főállású tanári állomány. A létszámcsökkenés az esetek elsöprő többségében nem elbocsátást jelent, hanem általában azt, hogy a nyugdíjba ment pedagógus álláshelyét nem töltik fel újra.
Lapunk érdeklődött az iskolák számának alakulásáról is. Az oktatási államtitkárság tájékoztatása szerint pontos összesített adatuk az új tanévben működő intézmények számáról és fenntartóiról csak szeptember végén lesz, hiszen a nevelési-oktatási feladatot ellátó intézményeket megszüntetni, átszervezni, azok fenntartói jogát átadni júliusban és augusztusban lehet, vagyis a fenntartóknak még közel egy hónapjuk van arra, hogy jelezzék az esetleges átszervezéseket a tárca háttérintézményének. A beérkezett adatok feldolgozása ugyanakkor már zajlik. Az Oktatási Hivatal eddig a tanévzárás óta 14 új OM-azonosítót adott ki, ezek közül ráadásul 5 óvoda, iskola teljesen előzmény nélkül, újonnan alakult. Az OH ugyanakkor eddig 15 OM-azonosítót vont be, vagyis ennyi óvoda, iskola jelezte megszűnését. A tizenötből 14 intézmény jogutóddal szűnt meg, tehát összevonták egy másik intézménnyel, vagyis eddig mindössze egyetlen intézmény jogutód nélküli megszűnése biztos.
Az iskolabezárások alacsony száma összefügg azzal a korábban elfogadott törvénymódosítással, amely megkönnyítette, hogy súlyos pénzügyi nehézségekkel küzdő önkormányzatok úgy mentsék meg iskolájukat a csődtől, hogy egyházi fenntartásba adják át őket. A Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint eddig 13 költségvetési szerv megszűnésekor jelezték az alapítók, hogy a megszűnt intézmény feladatait a 2011/2012-es tanévtől egyházi jogi személy látja el, további 11 kérelem pedig feldolgozás alatt áll, vagyis a közhiteles nyilvántartás adatai alapján eddig mintegy 23 közoktatási intézmény került át részben vagy egészben egyházi fenntartásba. Ez a szám vélhetően nőni fog, hiszen a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkársága korábban levélben kereste meg az iskolafenntartó egyházakat, és a válaszok alapján előzetes összesítést készített arról, hogy szeptembertől hány, az előző tanévben még önkormányzati fenntartásban működő óvoda és iskola kerül át egyházi fenntartásba. Az oktatási államtitkárság által korábban lapunk rendelkezésére bocsátott adatok szerint előreláthatóan 82 önkormányzati fenntartású közoktatási intézmény esetén valósul ez meg. A legtöbb óvodát és iskolát – összesen 53-at – a katolikus egyház veszi át. A reformátusok tizenkettőt, a baptisták hatot, az evangélikusok ötöt, míg a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség szintén öt intézményt ment meg a csődtől. Az előző tanévben az egyházak 369 közoktatási intézményt tartottak fenn, számuk szeptembertől tehát várhatóan meghaladja majd a 450-et, ami közel 25 százalékos növekedést jelent.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.