Költészetből született nemzet

A mai Olaszország érdekes kettőssége, hogy miközben Itália az antikvitás, az európai kultúra egyik bölcsője, jelenlegi formájában csak százötven évvel ezelőtt, 1861. március 17-én jött létre. A jubileum alkalmából itthon is számos koncertet, kiállítást, bált rendeznek egész évben. Madarász Imre irodalomtörténész, italianista szerint az olasz nemzeti feltámadás, a risorgimento üzenete másfél évszázad alatt sem változott.

2011. 08. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pontosan mi a különbség a klasszikus értelemben vett Itália és a százötven éve elkezdődött egységesedés eredményeként létrejött Olaszország fogalma között?
– Van egy ország, amelyet mi, magyarok mindig is szerettünk és nagyra becsültünk. Sőt, Petőfi Sándor 1848-ban írt verse nyomán mi magyarok már akkor Olaszországnak neveztük, amikor még nem volt egységes. Ha az olasz–magyar kapcsolatok ezeréves történetére tekintünk, Mátyás király reneszánsz évadja mellett ez a legszebb fejezet. Giuseppe Garibaldi többször is úgy fogalmazott: Olaszország az irodalomból született. A megosztott Itáliában a nemzeti egységet évszázadokon át a nemzeti nyelv, az irodalmi nyelv hordozta, amelyet Dante Alighieri a világirodalom egyik legnagyobb szintézisművével, az Isteni színjátékkal teremtett meg. Magát a nemzeti feltámadást jelentő risorgimento szót is egy költőóriás, Vittorio Alfieri írta le először Misogallo című művében. Nem pusztán az egységes Olaszországot, hanem az olasz irodalmat is ünnepeljük az idén.
– És hogyan ünnepelnek az olaszok?
– Feltámadni látszik az olasz nemzeti eszme, ami most különösen érezhető. 1975 és 1982 között Olaszországban éltem. Indro Montanelli olasz történész csak a „sár és ólom éveinek” nevezte ezt az időszakot. Akkoriban eluralkodott az országban a terrorizmus, a korrupció. Az egységes Európa eszméje aztán gyógyítóan hatott az olasz népre: elkezdték hangsúlyozni önálló nemzeti jellegüket. Reneszánsza támadt az olasz himnusznak, kultusza lett a nemzeti zászlónak.
– Kapcsolódik más évforduló is az egység jubileumához?
– Az olasz egység regényét megalkotó padovai író, Ippolito Nievo is éppen százötven éve halt meg. 1831-ben született, amikor Mazzini létrehozta az Ifjú Olaszország szervezetet, s ezzel elkezdődött hivatalosan is a risorgimento, és 1861-ben halt meg, úgy, ahogyan a nagy angol költő, Shelley: a tengerbe fulladt. Legnagyobb, Egy olasz vallomásai című regényében egy nyolcvanéves olasz hazafi gondol vissza az életére, miközben egy nép sorsfordulóiról tesz megindító vallomást.
– Feltámadás. Ezt a szót használják az olaszok saját nemzeti megújulásukra. Mit gondol, miért?
– A múltból nem csak lehet, kell is erőt meríteni. Erre az utóbbi időben szerencsére egyre több tisztességesen, árnyaltan gondolkodó ember ébredt rá itthon is. Minden épeszű ember tudja, hogy a múltat nem eltörölni kell, hanem megtalálni benne a megújulás (feltámadás) ihletét, fogódzóit. A risorgimento, azaz a nemzeti feltámadás nemcsak politikai, erkölcsi mozgalom is volt. Morális megújulás nélkül nincs politikai megújulás. Talán ez a legfőbb üzenete.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.