Nápoly, a legek városa

Ragyogó nyári időben érkeztünk Itália harmadik legnagyobb városába, a bő egymilliós Nápolyba, az egykori Magna Graecia (Nagy-Görögország) 2700 éve alapított metropolisába. Nápoly emberfölötti erővel és intenzitással lüktető ritmusától és az olimposzi légkörű tájak, műemlékek pompájától elszédülne az ember, ha nem azonosulna nyomban a végleteket magában foglaló, tüzes helyi vérmérséklettel.

2011. 08. 31. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nápolyt, a festői hegyek, sziklák, tengeröblök fényűző gazdagságában dúskáló Campania gyöngyét úgy is nevezik, hogy a legek városa. A Nemzeti Archeológiai Múzeum (Museo Archeologico Nazionale) a világ legjelentősebb régészeti leleteit – görög-római istenek: Zeusz-Jupiter, Héra-Juno, Pallasz Athéné-Minerva, türannoszok, Julius és Augustus Caesar, Caligula szobrait –, részben a Nápoly közeli, fenséges görög-római romvárosok, főként Pompeji és Herculaneum egykori kincseit őrzi. A város fölötti Capodimontei Képtár és Múzeum a világ legjobban megkomponált és legáttekinthetőbb gyűjteménye, többek között El Greco, Raffaello, Lorenzo Lotto, Giovanni Bellini remekműveivel. Santa Lucia, az elbűvölő egykori halászfalu és Mergellina, a festői kikötőnegyed álomszép sétányainak határán, dús pálmaliget zöldjéből fehérlik elő a világ leggazdagabb biológiai múzeuma. A sétány folytatódik a Pozzuoli-félszigeten. Pozzuoli görög amfiteátrumát, Baia és Cuma antik romjait ugyanúgy érdemes megnézni, mint a világhírű Pompejit és Herculaneumot.
Nápoly a világ talán legszebb földrajzi fekvésű és felépítésű nagyvárosa. Körbeölelik a Tirrén- tenger olykor égszínkék, máskor lombzöld habjai és öblei, a két romantikus félsziget, Pozzuoli és Sorrento, valamint Capri, Nisida, Procida és Ischia szigete. A tájat megkoronázza a tenger felől a Vezúv kétpúpú hegyóriása, a szárazföld oldaláról a Vomero-dombon a Castel d’Elmo, Szent Erazmus egykori kolostora. Szomszédjában van a Szent Márton karthauzi kolostor, falai közt a nemzeti múzeummal.
Nápoly ezer arca már akkor feltárult, amikor a Garibaldi térre berobogott velünk a reptéri gyorsjárat, gépkocsik és motorok tömegének tülkölő kórusától kísérve. Az idén százötvenedik évfordulóját ünneplő egységes Itália atyja, Giuseppe Garibaldi szobrát körbeveszi a hajnaltól este tízig zsinatoló tarka piaci forgatag. Itt dél-olaszok, afrikaiak, arabok kínálják érdekes és viszonylag olcsó áruikat és a rikító bóvlikat. A Cavour központi hotelből vitt át minket a latin arcélű Massimiliano, a hotel mindenese a láncolat legfestőibb szállójába, a patinás és kedves Hotel Real Orto Botanicóba. Szállónk a Via Forián, a történelmi városrész egyik keresztútján található. Vezetés, tülkölés, előzés közben dallamos olasz nyelven hívta fel a figyelmünket a nevezetességekre, az Umberto Galériára, a Vomeróra vezető funicularékra (zárt siklókra), s megmutatta, hol kezdődik a történelmi városmag, a végletek birodalma. A San Gennaróról, a város mártír szentjéről elnevezett íves kaputól jobbra és balra van a város két cardo maximusa, legnagyobb tengelye, a Viale Toledo és a Viale Duomo. Utóbbi a San Gennaro-dómról, a francia gótika remekéről van elnevezve, ahol a vasárnapi misén vettük magunkhoz a szentelt ostyát. A dóm kápolnájában őrzik San Gennaro csodatevő vérét. Itt nyugszik Nápolyi Endre, a mi Anjou Nagy Lajos királyunk öccse, és Károly Róbert apja, Martell Károly is. Párhuzamosan metszi a tengely utakat a két keresztfőutca, a Tribunale és a Spaccianapoli.
A tizenkilencedik században még pompásan csillogó reneszánsz, barokk paloták, pestisoszlopok ma megfeketedtek, patinásan kopottak, de ettől még pompázatosabbnak, hitelesebbnek látjuk őket. A műemlékek tövében meghitt kis boltok, kávézók találhatók, vidáman nyüzsgő emberek rohannak, motoroznak úttesten, járdán, gyerekek fociznak elképesztő helyeken. A motorok vigyázva-tülkölve közénk hajtanak, a gyalogosok olykor félre- lépnek, senki sem figyel a közlekedési lámpákra, még sincs szinte soha komoly baleset, csak koccanások, azok viszont csőstül. Minden második kocsi horpadt, a rendőrautókat is beleértve. Nem számít, egy idő után félelmet sem érzünk, csak a ritmust, a város éltető vérkeringésének ütemét. Olyannyira eggyé válunk e szabad szellemű, saját vérmérsékletétől vezérelt várossal, a megzabolázhatatlan emberekkel az elsőtől az utolsó napig, hogy már a szemétdombokat is megbocsátjuk.
Amikor az ember átküzdi magát e forgatagon, egy más típusú elragadtatásban némul el a tenger partján. A vízbe nyúló mólón, a Santa Lucia közepén áll a tojás alakú Castel Dell’Ovo. A legenda szerint az épületben Vergilius felfüggesztett egy tojást, mondván, amíg ez itt marad, Nápoly virágzik. A két egykori halász- és kikötőfalu, Santa Lucia és a Mergellina tengerpartján vagy a Pozzuoli-félszigeten-dombon sétálva az ember megérti az öröklét lényegét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.