Nem csak egy csapat kellene Londonra

Egy év múlva ilyenkor Londonban már a vége felé közeledik a XXX. nyári olimpia, amelyen jelen helyzet szerint közel félszáz magyar versenyző részvétele biztos. S bár néhány számunkra fontos sportágban – pl. kajak-kenu, torna, birkózás – még el sem kezdődött a kvalifikáció, női kézilabdázóink gyakorlatilag már búcsút inthettek a játékoknak. Az alábbiakban körkép következik a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) honlapja segítségével.

2011. 08. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kicsit visszaugorva az időben, a MOB 2008. július 5-i közgyűlése a pekingi olimpiára 132 egyéni sportoló (77 férfi, 55 nő), valamint a férfi és női vízilabda-, illetve a női kézilabda-válogatott (13+13 +14 fő), együttesen 172 versenyző kiutazását hagyta jóvá. Ami az egyéni sportágakban a nagyobb kontingenseket illeti, úszásban harminc, atlétikában húsz, kajak-kenuban tizenhat, vívásban tizenkettő, birkózásban kilenc versenyzőnk indulhatott. (A birkózók tíz kvótát szereztek, de a lebetegedett Módos Péter végül nem utazhatott el Pekingbe.) A nagy pofont jelentő, mindössze három aranyérmet hozó szereplés után a magyar sportvezetés Londonban sem várja, hogy visszatérnek a régi szép idők, és ezzel még csak nem is az athéni vagy a sydneyi játékokra célzunk, amelyeken még nyolc-nyolc első hely jutott nekünk. Borkai Zsolt MOB-elnök nem éppen optimista kicsengéssel jövőre is csak a pekingi eredménylistánkat vizionálja, mindazonáltal úgy számol, hogy Londonban is megméretheti magát 160-170 versenyzőnk.
A kvótavadászat során a legnagyobb kudarcot kétségkívül kézilabdában szenvedtük el azzal, hogy női válogatottunk elbukta a németek elleni vb-selejtezőt, így a jövő évi kvalifikációs tornán csak abban az esetben indulhatna, ha a decemberi vb-n az első nyolc közé ugyanazok a csapatok jutnak, mint a tavalyi Eb-n. A csoportbeosztás éppenséggel ezt lehetővé tenné, de a józan ész azt diktálja, hogy nem érdemes álmodozni. Arra, hogy férfi- válogatottunk Londonban ott lesz a tizenkét csapat között, megvan az esély. Mocsai Lajos együttese indulhat a jövő évi, jelen állás szerinti dániai selejtezőn, ahol a házigazdákon kívül egy még ismeretlen európai és afrikai alakulat lesz az ellenfele, és ketten révbe érnek. Csak a tényszerűség végett rögzítsük, hogy a januári Eb aranyérmese egyből kvótát szerez. Férfi vízilabdázóink a sanghaji vb-n elért negyedik helyükkel már olimpiai résztvevők, a nőknek viszont nagyon nehéz a dolguk. A januári Eb-n az első öt között kell végezniük, ha ez megvan, mehetnek egy kőkemény kvalifikációs tornára, ahonnan az első három jut ki az olimpiára.
Labdarúgásban már elvéreztünk, miként kosárlabdában a női fronton is, és a férfiaknak is csak elméleti esélyük van. Először ki kellene jutniuk az Eb-re, ott a hatban végezni, majd jöhetne a világkvalifikációs torna. Röplabdában még az utat sem érdemes taglalni…
Áttérve az egyéni sportágakra, Londonban is borítékolhatóan úszóink és atlétáink csapata lesz a legnépesebb, és már körvonalazódnak a keretek. Lényeges, hogy atlétikában versenyszámonként csak három, úszásban két kvótát lehet szerezni, és a B szint számonként egy versenyzőnek akkor jelent részvételt, ha nincs A szintes. Atlétikában Pars Krisztián, Kővágó Zoltán és Kiss Dániel, úszásban Gyurta Dániel, Cseh László, Kis Gergő, Bernek Péter, Biczó Bence, Verrasztó Dávid, Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Mutina Ágnes, Verrasztó Evelyn, Kapás Boglárka és Risztov Éva már rendelkezik A szinttel, és az említett úszók közül is még jó néhányan bővíthetik a palettájukat más számokkal. (A férfi 400 vegyes felettébb izgalmas téma.) Az atlétáknál akad nyolc, az úszóknál pedig négy B szintes versenyzőnk is.
Jól állnak cselgáncsozóink, akik közül hivatalosan még senkit sem tekinthetünk londoni indulónak, ám a kvalifikációs világranglistás helyezéseik alapján a férfiaknál Ungvári Miklós (66 kg) és Bor Barna (+100), a nőknél Csernoviczki Éva (48), Karakas Hedvig (57), Mészáros Anett (70) és Joó Abigél (78) gyakorlatilag már kvótás. De Burján Lászlónak (60), Csoknyai Lászlónak (81) és Farkas Bálintnak (100) sem rossz a kilátása.
Sportlövőink ezen a héten éppen kvalifikációs Eb-n versenyeznek Belgrádban. A világ- és Európa-bajnok Sidi Péter jelenleg a földkerekség legjobb puskás lövője, tavaly ő szerezte az első londoni kvótánkat, a traplövő Bognár Richárd és a pisztolyos Csonka Zsófia is indulhat Londonban, de ez még eléggé rövid névsor, hiányzik például az athéni olimpiai bajnok Igaly Diána, aki ma lő Londonért az Eb-n. Öttusában a Világkupa-döntőt megnyerő Kasza Róbert, a friss Eb-ezüstérmes Tóth Adrienn, valamint Kovács Sarolta már szerzett kvótát, de erre még több versenyzőnknek is reális esélye van – legyen elég csak az egyéni világbajnok Marosi Ádámot vagy a váltóban vb-aranyérmes Gyenesei Leilát említeni –, s maximum két-két főt indíthatunk. A végső döntés Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány kezében lesz. Asztaliteniszben a világranglistáról Tóth Krisztina és Póta Georgina is célba ért, s ha Lovas Petra csatlakozik hozzájuk, akkor az olimpia női csapatversenyében is érdekeltek leszünk. Teniszben, triatlonban, lovassportban, kerékpársportban és súlyemelésben is a különféle rangsorok alapján szerezhetnek kvótát versenyzőink, a helyzet itt sem reménytelen. Súlyemelésben a női vonalon vagyunk erősebbek, itt két nem nevesített kvóta már biztos a számunkra.
Elszomorító viszont, hogy legeredményesebb olimpiai sportágunkban, a vívásban a pillanatnyi állapotot rögzítve csak négy lenne: az egyéni világranglistákról a kardozó Szilágyi Áron, a párbajtőröző Boczkó Gábor és Imre Géza, valamint a tőröző Mohamed Aida léphetne pástra Londonban. Férfi párbajtőrben (és női kardban) nagy bánatunkra nem lesz csapatverseny, a férfi kardozók, a női párbajtőrözők és tőrözők pedig nem állnak kvótát érő helyen. Bár idén mindhárom együttesünk előrelépett, nem eléggé, és októberben a cataniai vb-n élethalál-összecsapások várnak rájuk.
A már jó ideje első számú reménységeinknek számító kajakosok és kenusok a jövő heti szegedi világbajnokságon remélhetőleg sokat javítanak az összképen – a Maty-éren az olimpiai helyek nagy része gazdára talál –, majd a birkózók, ökölvívók, tornászok, ritmikus sportgimnasztikázók, evezősök vb-jén is számíthatunk kvótákra. S talán év végén, decemberben a vitorlázókén is, a távoli Perthben.
Üdvözítő lenne, mert London nagyon közel van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.