Politikai versenyfutás a világhálón

Brazíliában is meglepetést okozott a már nyolcvanéves volt elnök, Fernando Henrique Cardoso (1995–2003) bejelentése, miszerint saját honlapot indított, hogy majd vitába tudjon szállni akár ellenfeleivel is. Utódja, a nála jóval „fiatalabb”, hatvanöt éves és a tőle balra álló Luiz Inácio „Lula” da Silva (2003– 2011) nem sokkal előzte meg sajátjával, és nem kizárt, hogy ő az egyik lehetséges „vitapartner”.

2011. 08. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rajtuk kívül egyetlen térségi politikus használja a Twitter közösségi hálózatát mindenkinél többet és látványosan. A venezuelai államfő, Hugo Chávez csak júniusi két műtétje idejére hagyott fel nemcsak hazai híveinek és ellenfeleinek szóló üzeneteivel. Első megválasztása, 1998 óta főleg a tévében és a rádióban szerepelt gyakran és hosszan, de az utóbbi egy-másfél évben inkább az új közösségi oldalon jelenik meg.
Fidel Castro, aki a legtöbbször ügyesen használta fel a médiumokat, valamennyi említett politikust megelőzte, mert 1957-ben, a Sierra Maestra hegyei között úgy lopta be magát a később megdöntött diktátor, Fulgencio Batista (1952–1959) gondolataiba is, hogy hiányoztak saját eszközei a sajtóban való szerepléshez. Súlyos betegsége után Fidel Castro 2008-tól ismét megtalálta a korának és céljainak megfelelő eszközt, hogy valamilyen formában ismét jelen legyen a hazai és a nemzetközi közéletben, és hallassa a hangját. Blogelemzésnek tekinthető írásaiban a legfontosabb kérdésekben foglal állást, és úgy, hogy mindig reagálni kelljen rájuk külföldön. Már csak azért is kellett lépnie, mert az ellenzéki Yoani Sánchez személyében népszerű blogíróra talált, aki néhány éve folyamatosan a hivatalos állásponttal ellentétesen tájékoztatja a külvilágot Kubáról.
A többi térségi politikus még messze elmarad tőlük a közösségi oldalak használata és a közvéleménnyel való elektronikus kapcsolattartás terén. A tavaly beiktatott kolumbiai elnök, Juan Manuel Santos és elődje, Álvaro Uribe is csak azért került a latin-amerikai sajtó figyelmének középpontjába a múlt héten, mert az Anonymous hackercsoport tagjai feltörték mindkettőjük Twitter- és Facebook-oldalát.
A tavaly októberben megözvegyült argentin elnöknőnek, Cristina Fernández de Kirchnernek lenne még esélye internetes aktivitásban megközelíteni venezuelai kollégáját, de a gyász miatt csak a múlt héten jelentkezett újra. Ekkor viszont örömhírről számolt be, mert nagymamává tette elsőszülött fia, Máximo Kirchner. Bár ősszel Guatemalában és Nicaraguában is elnökválasztásokat tartanak, akárcsak Argentínában, a két közép-amerikai ország politikusai sem jeleskednek a szavazókkal való internetes kapcsolattartásban, mivel hiányoznak hozzá a lakosok eszközei és ismeretei is. De nem sokáig. A már nemcsak spanyolul működő, és rohamosan terjedő új brazil–argentin találmány, a blaving – vagyis a hangposta és a Twitter ügyes keveréke – ezentúl azokat a szavazókat is megközelíthetővé teszi a politikusok számára, akiknek legfeljebb csak egy mobiltelefonra futja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.